Több ezren emlékeztek a koncentrációs tábor felszabadítására

Csaknem huszonkétezren emlékeztek meg vasárnap a felső-ausztriai Mauthausenben az egykori koncentrációs tábor felszabadulásának hetvenedik évfordulójáról.

"Az akkori embertelenség ellen úgy vehetjük fel leginkább a harcot, ha legyőzzük a ma embertelenségét" - mondta Willi Mernyi, a megemlékezést szervező Ausztriai Mauthausen Bizottság elnöke. Mernyi beszédében több szolidaritásra szólított fel azokkal, akik ma nem Európában, hanem Európa felé menekülnek és életüket kockáztatják a Földközi-tengeren.

Max R. Garcia, a mauthauseni tábor borzalmainak egyik túlélője kiemelte: kételkedik abban, hogy az emberiség tanult a történelemből, azonban fontosnak tartja, hogy az egykoron történteket megismertessék a fiatalokkal.

Az idei eseményen különösen azokra emlékeztek, akiket a kőbányában végzett munkára kényszerítettek, hiszen a koncentrációs tábor legfőbb célja a munka általi megsemmisítés volt.

Mauthausenbe és a hozzá tartozó 49 melléktáborba csaknem 200 ezer embert internáltak, mintegy százezren vesztek oda, arról pedig nincsenek pontos adatok, hogy hány egykori fogoly van még életben.

A díszvendégek között részt vett a megemlékezésen Heinz Fischer, osztrák államfő, Doris Bures, az osztrák törvényhozás képviselőházának elnöke, Werner Faymann osztrák kancellár, Reinhold Mitterlehner alkancellár, az osztrák kormány tagjai, Johannes Hahn osztrák uniós biztos, Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök és számos külföldi vendég is. Az eseményen különböző vallási felekezetek és népcsoportok képviselői, valamint csaknem ötven túlélő is megjelent.

A megemlékező menetben felvonult a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, Takács Szabolcs, és a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, Latorcai Csaba is, akik Perényi János bécsi nagykövettel együtt koszorút helyeztek el.

Feltörték a koncentrációs tábor honlapját

A második világháború befejezésének 70. évfordulóján, május 8.-án hackerek törték fel a mauthauseni koncentrációs tábor emlékhonlapját. A támadók gyermekbántalmazásról készült képeket töltöttel fel az oldalra.

Az osztrák hatóságok úgy vélik, hogy a támadás mögött jobboldali szélsőségesek állhattak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.