Szélsőségesek törhették fel a koncentrációs tábor honlapját

Hackerek törték fel az osztrák mauthauseni koncentrációs tábor emlékhonlapját a második világháború befejezésének 70. évfordulóján. A támadók gyermekbántalmazásról készült képeket töltöttek fel a weblapra.

Az emlékoldalt az incidens után azonnal lekapcsolták. Az osztrák belügyminisztérium már vizsgálja a hackertámadást. Johanna Mikl-Leitner, a belügyi tárca vezetője betegnek és iszonyatosnak nevezte a történteket.

Az osztrák hatóságok úgy vélik, hogy jobboldali szélsőségesek hajtották végre az oldal elleni támadást, mivel hasonló akciók az elmúlt hónapokban is előfordultak.

Mauthausenben a második világháború alatt több mint 100 ezer embert ölhettek meg a nácik. A harmadik birodalom egyik leghíresebb és legnagyobb táborát 1945 májusában szabadították fel az amerikai csapatok. A felszabadítás alkalmából vasárnap megemlékezéseket szerveznek a településen.

BBC megjegyzi, nincs pontos adat arra vonatkozóan, hányan veszthették életüket a haláltáborban, de a foglyokat szörnyű körülmények között tartották fogva. Sokan közülük zsidók voltak, akiket éheztettek, megkínoztak és elgázosítottak, mások a kemény munka okozta kimerültségbe haltak bele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.