Több évtized börtön várhat az ukrán pilótanőre

Bűnösnek ítélte ma egy orosz bíróság Nagyija Szavcsenko ukrán helikopternavigátort két orosz újságíró megölésében, polgári lakosok meggyilkolásának kísérletében és illegális határátlépésben.  A rendkívül vitatott, nagy figyelemmel kísért ügyben szakértők erre az ítéletre számítottak.

Az orosz bíróság azzal vádolja Nagyija Szavcsenkót, hogy köze volt két orosz újságíró halálához, s az ügyészek ezért szeretnék, ha legalább 23 év börtönbüntetést szabnának ki rá. Az egykori divattervező a vádirat szerint a Kelet-Ukrajnában Kijev oldalán harcoló Ajdar nevű önkéntes alakulat tagja volt, és az általa megadott koordináták alapján érte tüzérségi találat 2014 júniusában a lázadók egyik állását éppen akkor, amikor az orosz tévések is ott voltak.

Az ügyvédei azonban a mobiltelefonjából nyert adatok alapján azt állítják, hogy az oroszbarát lázadók azelőtt elfogták, hogy az újságírók életüket vesztették volna. A 34 éves, jelenlég épp éhségsztrájkot tartó pilóta is azt állítja, hogy a halálos támadás előtt egy órával fogták el.

Az ukrán pilótanavigátor ügyét rendkívüli figyelemmel kísérik mind Moszkvában, mind Kijevben – nyugaton pedig többen is kirakatpernek nyilvánították –, ugyanis Szavcsenko Ukrajnában az orosz beavatkozás elleni küzdelem, Oroszországban pedig az ukránok kíméletlenségének jelképe lett. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője követelte, hogy azonnal engedjék szabadon.

Szavcsenko egyik ügyvédje szerint „kétség sem fér hozzá", hogy a dél-oroszországi bíróság „jó pár tucat évre" ítéli védencét. „Propagandagépezet dolgozik itt. Nincs igazság és szabadság" – nyilatkozta Mark Feigin ügyvéd a BBC-nek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.