galéria megtekintése

Bemutatott a bíróságnak az utolsó szó jogán

6 komment


Poór Csaba

Ukrajnában az orosz beavatkozás elleni küzdelem, Oroszországban pedig az ukránok kíméletlenségének jelképévé vált Nagyija Szavcsenko. A helikopternavigátort azzal vádolják, hogy tűzvezetőként köze volt két orosz újságíró halálához. Perében közeledik az ítélethirdetés, ezért szaporodnak a védelmében szervezett megmozdulások, és aktivitzálódnak a kiszabadításáért tett diplomáciai erőfeszítések.

Ismét iszik folyadékot Nagyija Szavcsenko. Az Oroszországban perbe fogott volt ukrán katonatiszt csütörtökön enyhített a múlt héten megkezdett száraz éhségsztrákján, és enni ugyan továbbra sem eszik, de folyadékot már vesz magához. A döntésre az ukrán elnök üzenete vette rá – adta hírül csütörtök reggel Szavcsenko egyik ügyvédje.

Nagyija Szavcsenko vulgáris kézmozdulattal fejezi ki, mit gondol a Donyeckben zajló perről
Nagyija Szavcsenko vulgáris kézmozdulattal fejezi ki, mit gondol a Donyeckben zajló perről
AFP TV – YURY MALTSEV / AFP

Ugyanő néhány óra elteltével beismerte, hogy félrevezették, a levél valójában nem Petro Porosenkótól származott. Az incidens mögött a jogász a Kreml lejáratási szándékát látja. Az viszont tény, hogy Porosenko bejelentette: ha erre javaslat érkezik Moszkvából, kész a fogoly kicserélésére. Az elmúlt napokban az Egyesült Államok, Franciaország és Németország, valamint az Európai Unió is sürgette a pilóta szabadon bocsátását.

 

Az eredetileg divattervező, az ukrán hadseregben repülős navigátori kiképzést és hadnagyi rangot szerző 34 éves Szavcsenkót egyebek közt azzal vádolják, hogy 2014 júniu­sában köze volt két orosz televíziós újságíró, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin halálához. A vádirat szerint a tiszt a Kelet-Ukrajnában Kijev oldalán harcoló Ajdar nevű önkéntes alakulat tagja volt, és az általa megadott koordináták alapján érte tüzérségi találat a lázadók egyik állását éppen akkor, amikor az orosz tévések is ott voltak.

A Szavcsenko mellett kiállók arra hivatkoznak, hogy a rendezésről kötött minszki megállapodás „mindenkit mindenkire" alapon a foglyok elengedéséről is rendelkezik. Csütörtökre virradó éjszaka Molotov-koktélokkal dobálták meg a kijevi orosz nagykövetséget, amelynél korábban is voltak tiltakozó akciók. Lvovban az orosz főkonzulátusnál megtaposták, majd meggyújtották az orosz zászlót, és más városokban is voltak tüntetések.

A per az ítélethez közeledik, amely az ügyészség indítványa szerint akár 23 év börtön is lehet. Az orosz hatóságok szerint Szavcsenko három héttel az újságírók halála után magát menekültnek álcázva önként érkezett Oroszországba. Ő viszont azt állítja, hogy a szakadárok elrabolták, majd átadták az oroszoknak. Azt is tagadja, hogy az útmutatásai nyomán hajtották volna végre a tévések életét követelő tüzérségi csapást. Védői mobiltelefon-koordinátákkal igyekeznek igazolni, hogy ügyfelük akkor már a lázadók foglya volt – igaz, a vád is hasonló adatokra hivatkozva tartja bizonyítottnak a bűnösségét.

Bár Moszkvában büntetőügyként tüntetik fel, az eljárásnak valójában politikai jelentősége van, és majdhogynem másodlagossá vált, hogy Szavcsenko vétkes-e. Kijevben nemzeti hősként, az orosz beavatkozás elleni küzdelem jelképeként tekintenek rá, egy éve megkapta az Ukrajna Hőse kitüntetést. A 2014-es választásokon Julija Timosenko volt kormányfő pártja, a Batykivscsina (Haza) listájának élére állította, így távollétében képviselő lett. Sőt, Ukrajna színeiben az ­Európa Tanács parlamenti közgyűlésébe is bekerült, ami elvben nemzetközi mentelmi jogot jelent.

Oroszország szerint szó sem lehet fogolycseréről, amíg a per le nem zárul. Sőt, határozott szigorral kezelik a volt katonanőt. Miután szerdán, az utolsó szó jogán elmondott beszéde közben a középső ujját felmutatva fejezte ki véleményét a bíróságról, még attól a jogától is megfosztották, hogy látogatókat fogadjon. Az ügyből azonban Moszkva előbb-utóbb valószínűleg ki akar majd hátrálni. Erre pedig alkalmas módszer lehet a fogolycsere, hiszen Ukrajnában éppen per zajlik két olyan, a szakadár Donyec-medencében elfogott orosz állampolgár ellen, akik kijevi állítás szerint az orosz katonai hírszerzés, a GRU munkatársai.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.