Tíz napja szivárog az olaj a Dunába Bulgáriában

Súlyos környezeti katasztrófával fenyegeti a Dunát egy megsérült hajó a folyó bulgáriai szakaszán, állítja a WWF közleménye. Csak tíz nap után derült ki a szennyezés ténye, becslések szerint már 20 tonna olaj szivárgott a folyóba.

A WWF közleménye szerint a szennyezés Rusze kikötőváros közelében történt, éppen azon a szakaszon, ahol a bolgár Duna-szakasz legértékesebb élőhelyei találhatóak. A hatékony védekezést szinte lehetetlenné teszi, hogy az olajszivárgás csak tíz nap után derült ki, de nem a helyi hatóságok, hanem természetvédelmi szakemberek lettek rá figyelmesek.

Súlyos környezeti katasztrófával fenyeget egy megsérült hajó a Duna bulgáriai szakaszán
Súlyos környezeti katasztrófával fenyegeti a Dunát egy megsérült hajó a folyó bulgáriai szakaszán

– Ennyi idő alatt a víz már nagyon hosszú folyószakaszokon szétterítette a szennyezést, aminek utólagos felszámolása már nem menti meg az élővilág nagy részét. A legnagyobb veszélynek két, összesen több mint 7000 hektár kiterjedésű Duna-parti élőhely van kitéve. Ezek a Kalimok-Brushlen és Srebarna néven ismert területek egyben a Vaskapuig tartó mintegy 1000 km-es folyószakasz legértékesebb vizes élőhelyei közé tartoznak – mondta Gruber Tamás, a WWF Magyarország vizes élőhely programvezetője, és hozzátette: a Duna jelenlegi magas vízállása miatt az ártérre is jut a szennyezésből, ami súlyosbítja a helyzetet. Az olaj és annak származékai nagyon lassan bomlanak le a szennyezéssel sújtott területen a víz visszahúzódása után, és emiatt hosszú ideig számolni kell káros következményekkel.

A WWF szakértője szerint sajnálatos, hogy a szennyezésre csak tíz nap után derül fény, a víz színén úszó olaj lokalizálására és semlegesítésére ugyanis a lehetőségekhez képest hatékony módszerek állnak rendelkezésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.