Tisztul a kép a Nabuccóról

Kormányközi megállapodásokat szeretne Gyurcsány Ferenc a Nabucco-gázvezeték megépítésében részt vevő országok között. A magyar miniszterelnök szerint Törökország kellően rugalmas a vezetéken átáramló gáz egy részének kisajátítása ügyében.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint előrehaladás tapasztalható a Nabucco gázvezeték megépítése kapcsán az unió és Törökország között az  energiatranzit kérdésének rendezése kapcsán.

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott csütörtökön Ankarában a török kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján:  megbeszélésük alapján jobban megismerte és jobban érti Törökország  álláspontját.

Az MTI kérdésére, miszerint lát-e esélyt arra, hogy Ankara enged abból, hogy a vezetéken átfolyó gáz 15 százalékát saját felhasználásra visszatartsa, azt válaszolta: mindaz, amit  megismerhetett, optimistábbá teszi, és véleménye szerint  megszülethet a megállapodás a Nabuccóról. Úgy látja, Törökország  magatartása ebben a kérdésben felelős, és egyben kellően rugalmas.

A miniszterelnök kiemelte, a program csak akkor járhat sikerrel, ha az érdekelt országok kormányközi megállapodásokat kötnek, amelyek tisztázzák, hogy az egyes országok milyen módon vesznek részt a  projektben. Leszögezte: Magyarország számára kulcskérdés, hogy  megépüljön a Nabucco gázvezeték. A magyar miniszterelnök meghívta  török kollégáját a januári budapesti Nabucco-konferenciára.

Gyurcsány Kóka Jánosnak, a Nabucco előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő eseti bizottság elnökének indítványa alapján kezdeményezte  törökországi tárgyalásán egy nemzetközi Nabucco Védnöki Testület  létrehozását. Kóka, az SZDSZ frakcióvezetője szerdán az eseti bizottság ülésén kezdeményezte, hogy állítsanak fel egy olyan  nemzetközi védnöki testületet, amelyben valamennyi érdekelt állam  parlamentje képviselteti magát annak érdekében, hogy a projektben  részt vevő országok egységes politikai támogatásukról biztosítsák a vezeték megépítését.

A magyar miniszterelnök tájékoztatta a török kormányfőt a jövő  évben Isztambulban megnyíló vízumkérelem-átvevő központról, amelynek a magyar konzulátus ad majd otthont, és amelyet több európai ország  közösen működtet. Kérdésre válaszolva Magyarországon kívül felsorolta Lettországot, Litvániát, Szlovéniát és Norvégiát. Mint  elmondta, ide fordulhatnak majd azok a török állampolgárok, akik az  öt ország valamelyikébe szeretnének schengeni vízumot kapni.

A magyar miniszterelnök tárgyalt csütörtökön Ankarában Abdullah  Gül török köztársasági elnökkel és Köksan Toptal parlamenti elnökkel  is. Pénteken reggel utazik tovább Ankarából Chisinauba, a moldovai  fővárosba, ahol részt vesz a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK)  kormányfői találkozóján, valamint megbeszélést folytat Vladimir  Voronin államfővel és Zinaida Greceanii miniszterelnökkel.

A miniszterelnök különgéppel utazott törökországi, illetve  moldovai útjára; ennek az az oka, hogy ez volt a legolcsóbb megoldás - mondta Budapesten Budai Bernadett a csütörtöki  kormányszóvivői tájékoztatón. A különgép bérlése 11,5 millió  forintba kerül - közölte újságírói kérdésre válaszolva. Minden más  lehetőség drágább lett volna. Átszállási lehetőség hiányában  szállást kellene biztosítani a 30 fős delegáció tagjainak, s azzal  együtt az utazás összköltsége több lenne, mint a különgép bérléséé - hangsúlyozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.