Tényleg kivégezték az egyik japán túszt

Abe Sindzó az NHK japán televíziónak vasárnap felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte Jukava Haruna kivégzését, és részvétét fejezte ki a férfi családjának.
A japán kormányfő hitelesnek tartja az Iszlám Állam (IÁ) által túszul ejtett két honfitársa egyikének lefejezéséről szóló szombati üzenetet.

Barack Obama amerikai elnök telefonon fejezte ki részvétét Sindzónak, hozzátéve, hogy Amerika vállvetve kiáll Japán mellett.

A szigetország miniszterelnöke a leghatározottabban követelte a másik túsz szabadon engedését. Hangsúlyozta, hogy Goto Kendzsi életének megmentése a jelenlegi legfontosabb feladata. "Japán nem hajlik meg a terrorizmus előtt" - nyomatékosította az Irak és Szíria területén tevékenykedő szélsőséges szervezetre utalva. Abe Sindzó nyilatkozatában ugyanakkor elmondta, hogy a túszhelyzet ügyében szombaton beszélt II. Abdallah jordániai királlyal. A terroristák Goto Kendzsi elengedéséért cserébe egy Jordániában bebörtönzött iszlamista nő, az al-Kaida terrorszervezethez köthető Szadzsida Risvai szabadon bocsátását követelik. A kormányfő nem kommentálta az esetleges cseréről szóló felvetést.

Ellentétben hasonló,korábbi videókkal, a legutóbbin nem volt feltüntetve egyik IÁ-hoz tartozó médium jele sem. A közzétett felvétel egy hangüzenet volt, amit egy állóképpel illusztráltak - írja a BBC.

Goto Közel-Keletre utazása előtt így reagált, mikor a veszélyre figyelmeztették: "Nem vagyok amerikai, nem vagyok brit. Japán vagyok. Mehetek."

Az emberrablók kedden 72 órás ultimátumot adtak a japán kormánynak a 200 millió dolláros váltságdíj kifizetésére. Azzal fenyegettek, hogy amennyiben határidőig nem kapják meg a pénzt, megölik a túszokat. Japán korábban több más országgal együtt ellenezte váltságdíjak kifizetését szélsőségeseknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.