Kivégezhette az egyik japán túszt az Iszlám Állam

A szunnita szélsőségesek ismét egy videóüzenetben tudatták, hogy megölték Jukava Harunát.

A japán hatóságok vizsgálják a videó eredetiségét, de a korábbi kivégzések alapján félő, hogy az Iszlám Állam valóban végzett a tússzal.

Goto Kendzsi (balra) és Jukava Haruna (jobbra) az IS korábbi videójában
Goto Kendzsi (balra) és Jukava Haruna (jobbra) az IS korábbi videójában

Az internetre feltöltött videón a 47 éves, narancssárga kezeslábast viselő Goto Kendzsi egy fényképet tart a kezében. A fotón vélhetően a lefejezett Jukava Haruna látható. Goto a történtekért Abe Sindzó japán kormányfőt okolta. 

„Kaptál egy határidőt, a fogvatartóim csak betartották a szavukat" – idézi Goto vélhetően előre megírt szavait a CNN

Az Iszlám Állam ezt követően ismét üzent Japánnak: ezúttal nem pénzt, hanem fogolycserét követelnek. Amennyiben a Jordániában raboskodó Szadzsida Risavit szabadon engedik, a másik japán túsz sértetlenül távozhat. 

„Nagyon egyszerű. Odaadjátok nekik Szadzsidát, és én szabad leszek. Szeretném hangsúlyozni, hogy nagyon egyszerűen meg lehet menteni az életem. Idehozzátok a nővérüket Jordániából, és engem azonnal szabadon engednek" – mondja angolul Goto, neves újságíró és dokumentumfilmes. 

A másik túsz, Goto Kendzsi édesanyja egy sajtótájékoztatón
Goto Kendzsi édesanyja egy sajtótájékoztatón
Toru Hanai / Reuters

A Szíria és Irak területén kalifátust kikiáltó szervezet a hét elején adott ultimátumot: amennyiben a kormány 72 órán belül nem fizet 200 millió dollár váltságdíjat, végeznek a japán túszokkal – írja a BBC

A japán miniszterelnök azt mondta, nem hódolnak be a terroristáknak, a kormány főtitkára, Szuga Josihide pedig felháborítónak nevezte a történteket, és követelte, hogy haladéktalanul engedjék szabadon a másik túszt. A kormány e percekben rendkívüli ülést tart.

Japán azután vívta ki a kegyetlenségéről elhíresült Iszlám Állam haragját, hogy a kormányfő január közepén bejelentette, országa 200 millió – nem katonai jellegű – támogatást nyújt az Iszlám Állam ellen harcoló országoknak.

Abe Sindzó egy, a hét elején tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy mindent megtesznek a túszok kiszabadításáért, és közölte, hogy életük mindennél fontosabb. Arról, hogy fizetnek-e a szélsőségeseknek, nem nyilatkozott.

Az Iszlám Állam a tavalyi évben több nyugati túszt is lefejezett – köztük James Foleyt, Steven Sotloffot, David Hainest, Hervé Gourdelt, Alan Henninget és Peter Kassigot – azzal az indokkal, hogy hazájuk támogatta az Iszlám Állam elleni harcot.

Szadzsida Risavi

Mint azt korábban megírtuk, Szadzsida Risavinak 2005-ben, a jordániai Radisson Hotelben kellett volna felrobbantania magát férjével együtt, ám a nő túlélte. Férjével hamis útlevéllel léptek be Jordániába négy nappal a merénylet előtt. Hogy felkérték a merényletre, azt is jelentheti, hogy az asszony megbízható volt, és a végsőkig elszánt. Azt mondja, ő nem tudott semmiről, a férje szervezte a dolgot.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.