Támadják Obamát a kubai látogatás miatt

Több mint nyolcvan év után, 2016. március 21-én amerikai elnök látogat Kubába.

Barack Obama amerikai elnök március közepén feleségével együtt Kubába látogat – írja a BBC.

 

 

Az elnök Twitteren jelentette be a hírt, megjegyezve, látogatásának célja „a kubai nép életének jobbá tételét célzó erőfeszítések” felgyorsítása.

A látogatásra csaknem másfél évvel azt követően kerül sor, hogy Obama Raúl Castro kubai vezetővel együtt ígéretet tett a diplomáciai viszony helyreállítására. A bejelentés óta mind a két ország számos diplomáciai lépést tett, júliusban megnyitották az amerikai és kubai nagykövetséget Havannában és Washingtonban, kedden pedig az Egyesült Államok és Kuba megállapodást írt alá a két ország között fél évszázada szünetelő kétoldalú, rendszeres polgári légi közlekedés újraindításáról.

Nem mindenki fogadta azonban kitörő lelkesedéssel a kubai nyitást. A két republikánus elnökjelölt-aspiráns, Marco Rubio és Ted Cruz kubai bevándorlók gyermekeként is ellenzi az elnök látogatását. Cruz, amikor arról kérdezték, ő elnökként elutazna-e a karibi szigetországba, azt felelte: „Nem, ha az nem egy szabad Kuba”. Megjegyezte, Obama ezzel az úttal demonstrálja az Egyesült Államok „gyengeségét és megalkuvását” az ellenségei felé.

Az utolsó hivatalban lévő amerikai elnök, aki a szigetországban járt, Calvin Coolidge volt. Ő 1928 januárjában látogatott Havannába.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.