Elásták az ötvenéves csatabárdot Kuba és az Egyesült Államok között

Szépen csendben megnyitottak az amerikai és kubai nagykövetségek Havannában és Washingtonban helyi idő szerint ma éjfélkor.

Helyi idő szerint fél 11-kor Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter személyesen fogja felvonni a kubai zászlót a washingtoni nagykövetségre, aztán hivatalosan is találkozik John Kerry amerikai külügyminiszterrel - ez szintén mérföldkőnek számít, hiszen előre egyeztetett külügyminiszteri találkozó nem volt 1959 óta.

Kubában is megnyitja kapuit az amerikai nagykövetség, azonban az amerikai zászló egészen addig nem kerül ki az épületre, ameddig John Kerry amerikai külügyminiszter nem látogat el személyesen a Havannába. A Reuters azt írja, erre jövő hónapban kerülhet sor.

A hajdani két hidegháborús ellenség 1961-ben szakította meg a diplomáciai kapcsolatot. Az újrafelvételről két éve kezdtek egymásnál puhatolózni. A tárgyalások másfél éven át titokban folytak, mígnem tavaly decemberben bejelentették - egyszerre, ám nem együtt -, hogy kölcsönösen újranyitják nagykövetségeiket a másik fél fővárosában és normalizálják viszonyukat

A nagykövetségek újranyitása történelmi jelentőségű lépés, azonban komoly politikai ellentétek maradnak a két ország között.  A Kubával szembeni amerikai gazdasági embargó továbbra is érvényben marad, amelyet Raúl Castro kubai elnök is többször kifogásolt. Barack Obama amerikai elnök július elsejei beszédében arra szólította fel a kongresszust, hogy "ne álljon az emberek útjába", ne akarja "visszaforgatni az időt", hanem oldja fel a szigetországra kivetett gazdasági embargót - erre ugyanis csak a kongresszus jogosult, ám ezidáig ez nem történt meg.

A két ország azonban jelentősen enyhített a beutazási korlátozásokon, Washington engedélyezte a kubai szivar és a rum importját, Havanna pedig az amerikai számítástechnikai és telekommunikációs termékekét.

A kapcsolatok rendezésének keretében az Egyesült Államok egy hónappal ezelőtt levette Kubát a terrorizmust támogató országok listájáról is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.