galéria megtekintése

Történelmi változás állhat be a kubai-amerikai viszonyban


Körösi Ivett
NOL

Új fejezet nyílt az amerikai-kubai kapcsolatokban. Ötven év szembenállás után a diplomáciai kapcsolatok felújítását tervezik, és a Fehér Ház még azt sem zárja ki, hogy Barack Obama amerikai elnök Havannába látogat.

Az elmúlt ötven év megmutatta, hogy Kuba elszigetelése nem vezetett eredményre. Eljött egy új megközelítés ideje – jelentette be szerdai, rendkívüli sajtótájékoztatóján Barack Obama amerikai elnök, miután Havanna szabadon engedett egy öt éve fogva tartott amerikai állampolgárt, Alan Grosst.

Alan Gross a reptéren
Alan Gross a reptéren
Reuters

Az államfő szavai történelmi fordulatot jeleznek. Hiszen egyebek között azt mondta, hogy Washington – a hosszú szembenállás után – a diplomáciai kapcsolatok felújítását tervezi Havannával. Enyhülhetnek bizonyos kereskedelmi és közlekedési korlátozások is, sőt a Fehér Házat idézve a Reuters azt jelentette, hogy Obama – bár nincsenek ugyan ilyen konkrét tervei – a jövőben nem zárja ki egy havannai látogatás lehetőségét sem .

A kereskedelmi embargó azonban továbbra is érvényben marad, amit szerdai tévébeszédében Raúl Castro kubai elnök is kifogásolt. Sebastian Arcos Kuba-szakértő szerint ebben még jó ideig nem is lesz változás. „Erről nem az elnök dönt, hanem a kongresszus. Ott pedig a republikánusok hangja erősebb, és ők most igen dühösek. Kiváltképp a kubai származású politikusok, akik finoman szólva sem a közeledés hívei" – mondta lapunknak a Floridai Egyetem oktatója. Szerinte Obama nem maradt hű a korábban meghatározott Kuba-politikájához. „Sokan mondják, hogy az elnöki örökséget akart hagyni a mandátuma végén. Én azonban úgy vélem, hogy engedett a zsarolásnak. Korábban leszögezték, hogy csak abban az esetben jöhet létre közeledés, ha Kubában valós politikai reformokat hajtanak végre. Ez egyelőre nem történt meg" – tette hozzá a szakértő.

 

Mindenesetre az embargó több mint öt évtizedes fennállása ellenére történelmi fordulatot hoz Kuba és az Egyesült Államok kapcsolataiba a váratlan közeledés. A háttérben persze mintegy másfél éve tart kanadai és vatikáni közvetítéssel a tárgyalássorozat. Ennek eredményeként Obama és Castro kedden telefonon is beszélt egymással. Állítólag akkor állapodtak meg a viszony normalizálásának részleteiben.

Alan Gross szabadon engedése kulcsfontosságú a kapcsolatok rendezése szempontjából. A férfi 2009-es letartóztatása ugyanis tovább súlyosbította a két ország amúgy sem felhőtlen viszonyát. Akkor vették őrizetbe a kubai hatóságok, amikor az amerikai nemzetközi fejlesztési hivatal (USAID) egyik demokráciát elősegítő akciójának keretén belül internetezésre alkalmas elektronikai eszközöket osztott szét a helyi zsidó közösség tagjai között. Az internetet szigorúan korlátozó kubai hatóságok kémkedéssel gyanúsították a magát turistának álcázó férfit, két évvel később pedig „a kubai állam függetlensége és integritása elleni bűncselekmények" miatt 15 év börtönre ítélték.

Gross állapota ezt követően rohamosan romlott, súlyos depresszióval küzdött, ötven kilót fogyott és egyik szemére megvakult. Feleségének – annak utolsó látogatása alkalmával – állítólag azt mondta, inkább meghal, mint hogy jövő májusban börtönben töltse a 65. születésnapját.

John Kerry amerikai külügyminiszter tavaly augusztusban még elzárkózott egy lehetséges fogolycserétől, noha a kubai vezetés mindig is utalt arra, hogy ebben az esetben kész lenne tárgyalni az amerikai rab helyzetéről. Havanna jó ideje próbálta ugyanis elérni, hogy az USA engedje szabadon a kémkedéssel vádolt, „kubai ötöknek" nevezett csoport még börtönben lévő tagjait. A havannai rezsim által hősnek kikiáltott férfiakat 2001-ben ítélték el, miután Castro-ellenes csoportok után kémkedtek a kubai emigránsok székhelyének számító Floridában.

Az „ötök" három még börtönben lévő tagját szerdán végül szabadon bocsátották, és el is utaztak Havannába. Amerikai kormányzati források azonban hangsúlyozták, hogy nem Grossra, hanem egy másik, ugyancsak szerdán, Kubában elengedett kémre cserélték ki őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.