galéria megtekintése

Nemzeti ügyek

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 17. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Talán nem volt túlzott elvárás azt remélni, hogy a második kétharmad első költségvetésében meg kell már jelennie mindannak, amit nemzeti ügynek tart.

Ha azonban az elfogadott büdzséből indulunk ki, akkor a nemzeti ügy például a szappan megadóztatása, meg az irodapapíré. Akkor is, ha újrahasznosított papírhulladékból készült. A „kaviárbaloldal” végleges eltakarítása után valóban itt volt az ideje, hogy a luxusfogyasztás e kirívó példáit megadóztassa az állam. Nemzeti ügy lehet továbbá az M0-s autóút és a fővárosba bevezető, eddig ingyenes sztrádaszakaszok díjkötelessé tétele. Bár ezen a területen volna egy másik nem jelentéktelen ügy is.

A Budapesten és az agglomerációban élő közel hárommillió ember az egészségügyi határértéket jócskán meghaladó szennyezettségű levegőben él. Emiatt évente ezrek halnak meg, és százezer ember válik beteggé, a problémát pedig nyilvánvalóan súlyosbítani fogja, ha az elkerülő utakról a lakóterületekre irányítjuk a forgalmat. Még akkor is így van, ha minden apró-cseprő részletkérdésre a nemzeti ügyek kormánya sem figyelhet. Örüljünk inkább annak, hogy ezentúl azok az adóelkerülők is fizetnek, akik bizonyára direkt azért köröztek a félkörgyűrűn, hogy ne kelljen adózniuk. Ugyanúgy rájuk fért már ez az újabb sarc, mint az interneten telefonáló adócsalókra, arról nem is beszélve, hogy a két halmaz durván átfedhet.

 

Nemzeti ügy a stadionépítés is, bár ezen aligha csodálkozhatunk, hiszen Orbán Viktor már első miniszterelnöksége idején megmondta, hogy a kapuk nem az autó-, hanem a focipályákra valók. Apró szépséghiba, hogy mostantól szinte az összes használható minőségű utunkon fizetni fogunk (a nem személyautóval közlekedők többféle jogcímen is), azt pedig csak a kákán csomót keresők gondolják, hogy ha az útjaink és vasútjaink újulnának meg olyan ütemben, mint a labdarúgás hazai infrastruktúrája, akkor már mágnesvasutakon és intelligens sztrádákon haladhatnánk a fényes jövő felé, utóbbiakon robotpilótával.

Nemzeti ügy továbbá az is, hogy az állam az adónkat különféle, leginkább a pénzmosodákhoz hasonló sportszervezetekhez irányítja, és a milliárdokkal kitömött, rendre egy-egy Orbán-közeli jó elvtárs által vezetett testedző körök semmilyen elszámolással nem tartoznak azoknak, akiknek a pénzét költik, vagyis az adófizetőknek.

És végül, de nem utolsósorban, az is nemzeti üggyé kell legyen, hogy kevesebb jusson oktatásra, egészségügyre, szociális ellátásra, a fogyatékkal élők megsegítésére, a munkanélküliekre, kultúrára, sőt az egyházakra is, ellenben sokkal többet költhessünk például a valószínűleg soha meg sem valósuló atomerőmű-bővítés előkészületeire, a Matolcsy-féle nemzeti bank magánalapítványaira és az unortodox közgazdasági tanok terjesztésére.

Másképp nem lehet, hiszen Orbán Viktor még 2010-ben írásba adta: „képesek leszünk közös értékeinket a nemzeti ügyek politikáját megvalósító, erős kormányzással érvényesíteni, és akkor Magyarországot ismét tisztelni fogja a világ”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.