Tagadják, hogy gond lett volna a lezuhant orosz géppel

Orosz és egyiptomi nyomozók vizsgálódnak a Sínai-félszigeten, hogy megtalálják az orosz repülőgép-katasztrófa okát, amely 224 ember halálát okozta, köztük gyerekekét. A lezuhant gép mindkét feketedobozát megtalálták, az azokon lévő információkat már vizsgálják a szakértők.

A Sarm es-Sejkből Szentpétervárra tartó gép a felszállás utáni 23. percben zuhant le szombaton, a fedélzeten lévő utasok nagy része orosz volt. A Lufthansa, az Air France-KLM és az Emirates bejelentette: kerülik ezt a légi folyosót, amíg nem tisztázzák a baleset okait.

Bár az Iszlám Állam szunnita szélsőséges terrorszervezet azt állította, ők lőtték le a gépet, ezt többen cáfolták, köztük az orosz közlekedési miniszter, Makszim Szokolov és az egyiptomi hadsereg szóvivője, Mohamed Samir – írja a Guardian. Szakértők azért is tartják ezt a kijelentést megalapozatlannak, mert a radikálisoknak nem lehetnek olyan fegyverei, amelyek le tudnának lőni egy 30 ezer láb (több mint 9000 méter) magasságban repülő gépet.

Seríf Iszmáil egyiptomi miniszterelnök (jobbra) és Hisam Zazu turisztikai miniszter (balra) a katasztrófa helyszínén
Seríf Iszmáil egyiptomi miniszterelnök (jobbra) és Hisam Zazu turisztikai miniszter (balra) a katasztrófa helyszínén
Reuters/Stringer

A nyomozók a gép előkészítésében, indításában részt vevőket kikérdezték, majd üzemanyagmintát vettek az orosz Szamarában, ahol legutóbb feltankolták a gépet, és azt is vizsgálták, okozhatta-e a balesetet a 18 éves gép technikai meghibásodása. Sokan gyanakodnak egyébként mechanikai problémára, a Reuters híradása szerint az első vizsgálatok is erre utalnak.

Az orosz Ria Novosti hírügynökség pedig a Sarm es-Sejk reptér munkatársára hivatkozik: az A321 legénysége az elmúlt hetekben többször is panaszkodott motorhibára.

Mohamed Hossam Kamal egyiptomi repülésügyi miniszter szerint semmi jele nem volt annak, hogy gondok lettek volna a géppel, és cáfolta azokat az információkat, mely szerint a pilóta kényszerleszállásra kért volna engedélyt a zuhanás előtt. Kamal elmondta, hogy a gép mindkét feketedobozát megtaláltak. A rajtuk található adatokat szakértők már elemzik – számol be a BBC.

A másodpilóta özvegye ezzel szemben azt nyilatkozta az orosz médiában, hogy férje a felszállás előtt a gép műszaki állapotáról panaszkodott lányuknak.

A Kogalymavia légitársaság bejelentette: a repülőgép kapitánya, a 48 éves Valeri Nemov tapasztalt pilótának számított 3682 órányi repülési idővel, az Airbus A321-t török képző központban tanulta meg vezetni 2008-ban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon értekezett a légi katasztrófáról az egyiptomi elnökkel, Abdel Fattah el-Sziszivel, derült ki a Kreml közleményéből. A tragédia miatt az orosz elnök vasárnapra gyásznapot rendelt el. A lezuhant gépen hétfős személyzet és 217 utas utazott, köztük 17 gyerek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.