Sztálin arcképe az orosz buszokon

Sztálin arcképével akarnak feldíszíteni buszokat Oroszországban május 9-re, a második világháborúban aratott győzelem napjára, s e célból gyűjtés kezdődött az interneten.

Az Interfax hírügynökség hétfőn közölte, hogy "egy csoport" indított gyűjtést, s a csoport egyik tagjának blogbejegyzésére hivatkozott.

A dekorációt mintegy reklámként szándékoznak elhelyezni a buszokon, és a kezdeményezők attól tartanak, hogy Moszkvában ez drága mulatság lesz. Úgy számolnak, hogy a Szentpéterváron, Moszkvában és még néhány városban néhány buszon pár napra elhelyezendő portrékkal és jelszavakkal kapcsolatos költségek fedezésére mintegy százezer rubel - közel 700 ezer forint - szükséges.

Tavaly Szentpéterváron a Nyevszkij proszpekten, a város központi útvonalán járó 187-es járat egyik járművén volt látható a diktátor képe. A szervezők úgymond reklámfelületet béreltek két hétre, és a megkülönböztetett figyelem mellett heves vitákat is kiváltottak.

Az akció ellenfelei egyszer össze is mázolták a diktátor képét "viselő" buszt.

Sztálint egyesek a második világháborúban aratott győzelem és az ország iparosítása miatt tisztelik - számos történész szerint alaptalanul -, a legtöbben azonban máig gyűlölik, mert nevéhez fűződnek a harmincas évek politikai megtorlásai, milliók kivégzése, illetve táborokba küldése. A Szovjetunióban szinte nincs család, amely ne vesztett volna el valakit a sztálini terror idején.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.