Sztálin-képpel járnak autóbuszok Szentpéterváron

Az akció szervezője szerint mindössze a kommunista diktátornak a Szovjetunió halálos ellensége felett aratott győzelmét akarják hangsúlyozni.

Sztálin képével díszített autóbusz jelent meg szerdán Szentpéterváron a 178-K vonalon, amelynek útvonala zömmel a város főutcáján, a Nyevszkij Proszpekten vezet, a Sztálinról a győzelem 65. évfordulójának közeledtével szinte az egész volt Szovjetunióban kiéleződő viszály új fordulataként.

Viktor Loginov, az akció szervezője honlapján rámutatott, hogy társaival nem szándékozik tisztára mosni Sztálint sem vélt, sem valós bűneitől, csupán a Szovjetunió halálos ellensége feletti győzelemben játszott kulcsszerepét akarják hangsúlyozni. Kérik, hogy akinek a véleménye, az tartózkodjon a busz elleni vandalizmustól. „Nincs mit szégyellni, és nincs miért vezekelni: ideje azzal a történelemmel élni, amely megtörtént, s nem azzal, amelyet egyesek szeretnének” - írta Loginov. A járatot üzemeltető közlekedési vállalat vezérigazgatója kérdésre válaszolva elmondta: a döntést nem ő hozta, de tudott róla, és nem ellenezte. A szentpétervári kommunisták védelmük alá vonták a buszt, és ügyeletet teljesítenek rajta. Egyébként szándékukban áll a május 9-i évfordulóra Sztálin-portrékat is kiragasztani a Néva-parti városban.

Moszkvában a városi önkormányzat az általános nyomásnak engedve meghátrált, s csak zárt helyiségekben teszi közszemlére a Sztálint a nagy hadvezérek között ábrázoló portrékkal díszített 10 tablót, amelyet a veteránok kérésére szándékozott kihelyezni az utcákra. Vlagyivosztokban és az ukrajnai Luhanszkban azonban az ünnepi dekoráció részeként megjelentek plakátok Sztálin képével. Vlagyivosztokban ezt szintén a veteránok kérték, s a diktátor a második világháború orosz hadvezérei között látható. Luhanszkban a szövetséges hatalmak vezetői között mosolyog „a népek atyja”. Jakutszkban és Pokrovszkban egy-egy Sztálin-mellszobrot állít fel a veteránok szövetsége magánterületen, önkormányzati területen ezt ugyanis nem engedélyezték. Sztálin-szobrot állítanak az ukrajnai Zaporizzsjában is: ezt a tervek szerint folyamatosan őrzik majd a veteránok.

A jogvédők és a sajtó hevesen tiltakoznak Sztálin tisztára mosása, képeinek közszemlére tétele ellen, s az egyszerű emberek is megszólalnak az interneten és a sajtóban. A vita olyan heves, hogy az április 26. és május 3. közötti héten Sztálin szerepelt a sajtóban legtöbbet emlegetett személyek listáján is. Joszif Visszarionovics Sztálin (1878-1953) halála és az azt követő politikai leleplezése nyomán elsősorban bűneit - milliók elhurcolását és kivégzését, az erőszakos kollektivizálást, az ukrajnai nagy éhínség előidézését, egész népek kitelepítését - tartották számon. Leonyid Brezsnyev idején inkább történelmi érdemei domborodtak ki, Mihail Gorbacsovtól a 90-es évekig újra a véreskezű diktátor képe volt az uralkodó. Vlagyimir Putyin hatalomra jutása után azonban kezdett a kép újra színesedni. A néhai diktátor rendszeresen előkelő helyet foglal el a népszerűségi felmérésekben, és heves viták középpontjában áll, miközben Leninnel, az 1917-es forradalom vezérével szemben az orosz emberek közömbösek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.