Robert Fico perre megy a kötelező kvóták miatt

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be a szlovák miniszterelnök, hogy panaszt tesznek a luxemburgi székhelyű Európai Bíróságon, mert az Európai Unió belügyminiszterei kedden nem konszenzussal döntöttek, hanem minősített többséggel fogadták el a kötelező menekültkvótákat. A döntés alapján északi szomszédunknak az első menetben 802 migránst kellene befogadnia.

Fico közölte azt is, hogy Szlovákia ezt a rendelkezést nem hajlandó beemelni az ország jogrendjébe.

– Szlovákia szuverén állam, ezért a többség nem kényszeríthet ránk diktátummal semmit. Vége lehet az Európai Uniónak, ha nem konszenzus alapján született egyezségekre épül ezután, hanem a többség a kisebbség ellen elvet igyekeznek érvényesíteni – szögezte le a szlovák kormányfő, aki azt egyelőre nem mondta meg, hogy hova fordul jogorvoslatért. – Két hónapunk van arra, hogy erről és a szándékunkkal kapcsolatos minden kérdésről megfontoltan döntsünk – tette hozzá.

Hangsúlyozta azt is, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Szlovákia ellen, de ez a lépés sem tántorítja el jelenlegi álláspontjától. Ismét megismételte azt, amit korábban is mondott: – Ameddig én leszek a kormányfő, Szlovákiában ennek a diktátumnak nem lesz foganatja.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter kifejtette, hogy a várható kötelezettségszegési eljárást nem kell dramatizálni, mert Brüsszel eddig már 43 esetben kezdeményezett hasonlót. Azt pedig kizártnak tartotta, hogy az ellenkezés miatt lefaragják a Szlovákiának már jóváhagyott uniós forrásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.