Szétesik vagy megújul az izraeli Munkapárt?

Kilépett az izraeli Munkapártból Ehud Barak, aki a párt elnöke volt, s védelmi miniszter a koalíciós kormányban. A politikus, egykori tábornok, kormányfő, sokszoros miniszter, távozásával újabb párt jelent meg a Kneszetben.

Barakkal ugyanis négy további képviselőtársa is kilépett a Munkapártból, s megalakították az Aacmut, azaz Függetlenség pártot. Az eddigi pártelnök azt mondta, hogy demokratikus cionista középpártot alakít, s marad a kormánykoalícióban. Volt párttársai tétovázás nélkül opportunizmussal vádolták az egykori tábornokot. Azt mondták, hogy új pártja az elvektől és hagyományoktól független csupán, s politikája csakis pozíciójának megőrzését szolgálja. Az izraeli megfigyelők biztosak abban, hogy Barak lépését egyeztette Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel. A kormányból viszont három munkapárti miniszter kilépett. Iszak Hercog, a szociális ügyek minisztere azt mondta, hogy pártjában véget ér a Barak-féle álarcosbál, és a párt megszabadult egy púptól. Avisaj Braverman, egy másik távozó munkapárti miniszter szerint Barak a szélsőségesen nacionalista Avigdor Liberman külügyminiszterrel kerül egy csapatba.

Az izraeli pártskála egyébként is nagyon töredezett, ezzel kettészakadt a 12 tagú munkapárti frakció is. A parlament legnagyobb pártja, a jobbközép Kadima (Előre!) is annak idején Netanjahu Likud pártjából vált ki. Cipi Livni, a párt elnöke most azonnali választásokat sürgetett.

A megelőző hetekben már tudni lehetett, hogy Ehud Barak ellentétbe került politikai barátaival és a katonai vezetőkkel is. Ő például szorgalmazta volna Irán atomlétesítményei elleni megelőző csapást, amelyet a tábornoki kar, élén Gabi Askenázi vezérkari főnökkel határozottan ellenzett. Nem akarta ezt a Moszad, a külföldi hírszerzés sem.

Barak egyébként többször meghátrált a jobboldali többségű koalícióban, például a megszállt területeken folyó építkezések ügyében vagy az állampolgári esküszöveg módosítása vitájában. A munkapárti vezetők ezekre a koalíciós kudarcokra is utalva álltak elő azzal, hogy a miniszter távozása esély a Munkapárt megújulására. A párt, amely megalapította és felépítette Iz­raelt, újra visszakaphatja politikai pozícióját, amennyiben visszatér eredeti gazdasági-társadalmi programjához, s nem hagyja el a szegények képviseletét. Ezt mondta a Jerusalem Postnak Hilik Bar, a párt 35 éves új főtitkára. A politikus szerint a párt a meggyilkolt Rabin miniszterelnök örökségét rosszul értelmezte, egyedül a palesztinokkal való békekötésre koncentrált, s elhagyta eredeti társadalmi cél­jait. Barak ráadásul a békefolyamat szorgalmazásáról is lemondott, amikor Netanjahu csatlósává szegődött.

Barak távozása a parlamenti viszonyokat nem változtatja meg, a koalíciónak elegendő többsége marad így is, sőt a vélemények szerint erősíti azt.

Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu (C) arrives for a Likud party meeting at parliament in Jerusalem January 17, 2011. Netanyahu said on Monday that Defence Minister Ehud Barak's split from the Labour Party has strengthened Israel's governing
Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu (C) arrives for a Likud party meeting at parliament in Jerusalem January 17, 2011. Netanyahu said on Monday that Defence Minister Ehud Barak's split from the Labour Party has strengthened Israel's governing coalition. REUTERS/Baz Ratner(JERUSALEM - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.