Szaúd-Arábia megszakítja diplomáciai kapcsolatait Iránnal

Adel al-Dzsubeir szaúd-arábiai külügyminiszter bejelentette, minden diplomáciai kapcsolatot megszakítanak Iránnal. Az iráni diplomatáknak 48 órájuk van elhagyni a szunnita királyság területét.

Szaúd-Arábiában szombaton 47 embert végeztek ki, köztük Nimr al-Nimr síita ajatollahot is. A síita főpap lefejezése után tüntetők támadták meg a szunnita királyság teheráni nagykövetségét, végül azonban sikerült kiszorítani az embereket a létesítmény területéről.

Ahogy arról beszámoltunk, a kivégzésre adott „ellenséges” iráni megszólalásokra hivatkozva Szaúd-Arábia szombaton behívatta Irán rijádi nagykövetét, és a szaúdi vezetés megdöbbenését fejezte ki, amiért Teherán – megítélése szerint – beleavatkozott a királyság belügyeibe.

Vasárnap Adel al-Dzsubeir szaúd-arábiai külügyminiszter bejelentette, minden diplomáciai kapcsolatot megszakítanak Iránnal, az iráni diplomatáknak 48 órát adtak arra, hogy elhagyják a királyság területét. A BBC az al-Arabija TV-re hivatkozva azt írja, hogy a szaúdi diplomatákat már visszahívták Teheránból, és el is hagyták Irán területét.

Haszan Rohani iráni elnök maga is elítélte a nagykövetség elleni támadást, és azt ígérte, felelősségre vonják az elkövetőket. Twitter-bejegyzésében Rohani azonban hangot adott annak is, hogy neheztel az ajatollah kivégzése miatt, amelyet az emberi jogok és az iszlám értékek megsértésének nevezett, valamint azzal vádolta Rijádot, hogy folytatta azt a „szektariánus politikát”, amely destabilizálja a régiót – írja a Reuters.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.