galéria megtekintése

Kezdenek elszabadulni az indulatok a szaúdi kivégzés miatt

8 komment

NOL/MTI

Nimr al-Nimr síita ajatollahot terrorizmus vádjával ítélték halálra. Tüntetők szombat este megtámadták a szunnita királyság teheráni nagykövetségét, és bejutottak a létesítmény terültére, de az iráni rendőrség nem sokkal később kiszorította őket – jelentette az ISNA iráni hírügynökség.

A tiltakozók Molotov-koktélokkal dobálták meg a nagykövetséget, majd betörtek a misszió területére. A Reuters brit hírügynökség internetes közösségi oldalakon terjedő fényképekre hivatkozva azt írta, hogy tüzeket gyújtottak az épületben, és annak legalább egy helyiségét feldúlták, a berendezési tárgyakat összetörték.

Felgyújtották a teheráni nagykövetséget
Felgyújtották a teheráni nagykövetséget
REUTERS/TIMA/Mehdi Ghasemi/ISNA

Az ISNA beszámolója szerint a rendőrség nem sokkal később kiszorította a demonstrálókat a nagykövetség területéről, de az épület előtt továbbra is sokan vannak. A létesítményt a készenléti rendőrség tagjai vették körül, és az épületet tűzoltók lepték el. A teheráni rendőrfőnök is a helyszínre érkezett a kedélyek lecsillapítása végett.

 

Az iráni külügyminisztérium szombat esti közleményében nyugalomra intette a tüntetőket, és felszólította őket, hogy nem tegyenek kárt a diplomáciai képviseletben.

Nem sokkal korábban az iráni Forradalmi Gárda azonban „kíméletlen megtorlással" fenyegette meg a szaúdi uralkodócsaládot al-Nimr kivégzése miatt. „Kíméletlen megtorlás fogja érni az al-Szaúd (családot) a közeljövőben, ami ennek a terrorista párti, iszlámellenes rezsimnek a bukását fogja okozni" - áll a hivatalosan a síita Irán politikai-vallási rendszerének védelméért felelős befolyásos fegyveres szervezet által kiadott közleményben.

A szaúdi belügyminisztérium szombat reggel jelentette be, hogy terrorizmus vádjával kivégeztek negyvenhét embert, köztük Nimr al-Nimr neves síita hitszónokot.

Az egyik legradikálisabb szaúd-arábiai síita hitszónoknak tartott 56 éves Nimrt 2012 júliusában tartóztatták le tömegtüntetésekre és zavargásokra való felbujtás vádjával. Letartóztatásának hírére több tüntetés volt a síiták lakta keleti Katíf régióban, amely korábban a síiták hátrányos megkülönböztetése elleni tiltakozások központja volt. Az egyik tüntetésen két ember meghalt, húszan pedig megsebesültek, de az al-Kaida támogatásáért vele együtt kivégzett szunnita radikálisokkal szemben – emlékeztet a Guardian – Nimr az erőszak nélküli ellenállás híve volt. Szaúd-Arábia 29 millió lakójának mintegy 15 százaléka síita. Többségük a keleti Katif kormányzóságban él, amely 1979-ben is a rijádi hatalommal szembeni fellépés központja volt. A síiták az akkor hatalomra került Ruhollah Khomeini ajatollahot éltették és követeltek változásokat Szaúd-Arábiában is.

Tüntetők Szaud-Arábia teheráni nagykövetségénél
Tüntetők Szaud-Arábia teheráni nagykövetségénél
REUTERS/TIMA/Mehdi Ghasemi/ISNA

A szaúdi uralkodó, Szalman király – jegyzi meg a Guardian – az utolsó pillanatig enyhíthette volna az ítéletet vagy kegyelmet gyakorolhatott volna. Az elítéltek egy része kivégzőosztag előtt végezte, másokat lefejeztek. Az, hogy Nimrrel melyik történt, egyelőre nem világos.

A kivégzésre adott „ellenséges" iráni megszólalásokra hivatkozva Szaúd-Arábia szombaton behívatta Irán rijádi nagykövetét, és a szaúdi vezetés megdöbbenését fejezte ki, amiért Teherán – megítélése szerint – beleavatkozott a királyság belügyeibe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.