Szabadon engedték az al-Dzsazíra Egyiptomban fogva tartott újságíróit

A kairói fellebbviteli bíróság csütörtökön, több mint 400 nap után szabadlábra helyezte Mohammed Fahmit és Baher Mohamedet, az al-Dzsazíra újságíróit.
A kanadai Mohamed Fahmit, aki néhány hete lemondott egyiptomi állampolgárságáról, a bíró 250 ezer egyiptomi font (több mint 8,9 millió forint) óvadék ellenében bocsátotta szabadlábra. Az egyiptomi állampolgárságú Baher Mohamed óvadék nélkül távozhatott - adta hírül a Reuters.

Hasszan Farid bíró közölte, a két újságíró a folytatódó per alatt szabadlábon védekezhet. A következő tárgyalásra február 23-án kerül majd sor.

„Köszönöm Egyiptom, hogy helyesen cselekedtél...Boldog vagyok. Az elmúlt egy évben nem tudtam aludni” - mondta az ítélethirdetés után Fahmi menyasszonya, Marwa Omara. Mohamed Twitteren tudatta, hogy végre szabad.

Az al-Dzsazírának dolgozó újságírókat 2013 decemberében tartóztatták le. A vád szerint hamis információkat terjesztettek, és támogatták a betiltott iszlamista szervezetet, a Muzulmán Testvériséget.

Peter Greste-t és Mohammed Fahmit hét, Baher Mohamedet további három évre ítélték, őt illegális fegyvertartással is vádolták.

Az újságírók bebörtönzése nagy visszhangot keltett a nemzetközi színtéren, sokan úgy vélik, hogy ez egy politikai támadás a szólásszabadság ellen, és hogy az egyiptomi ellenzék brutális elnyomásának szimbóluma.

Az ausztrál Greste-t február 1-jén egy nemrég életbe lépett elnöki rendelet értelmében elengedték, és már aznap elhagyta az országot.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.