Nem hagyja társait veszni a kiszabadított újságíró

Nem nyugszik az al-Dzsazíra kiszabadított újságírója, míg kollégái a börtönben vannak – állítja a férfi családja. Peter Greste ausztrál riportert 400 nap után szabadon engedték az egyiptomi börtönből, és már el is hagyta az országot – közölte vasárnap az egyiptomi belügyminiszter.
Greste, Fahmi és Mohamed tavaly júniusban egy kairói bírósági tárgyalóteremben
Greste, Fahmi és Mohamed tavaly júniusban egy kairói bírósági tárgyalóteremben
Asmaa Waguih / Reuters

Egy nemrég életbe lépett elnöki rendelet értelmében elengedték a korábban hét év börtönbüntetésre ítélt Peter Greste-t – írja a Guardian. A rendelkezés lehetővé teszi, hogy a külföldi elítéltek saját országukban folytassák büntetésük letöltését. 

Greste vasárnap el is hagyta az országot. Az Associated Press kairói reptéri tisztviselőkre hivatkozva azt írja, a férfi Ciprusra, Lárnakába utazott.

"Hihetetlenül megkönnyebbült és alig várja, hogy hazajöjjön Ausztráliába és a családjával lehessen" – nyilatkozta Julie Bishop, ausztrál külügyminiszter Greste-vel folytatott telefonbeszélgetése után.

"Az egyiptomi törvények értelmében ez kiadatásnak minősül. Petert Ausztráliában állítják majd bíróság elé, az ottani hatóságoknak kell eldönteni, bűnös-e vagy sem" – nyilatkozta a CNN-nek Greste ügyvédje, Amr El Deeb. 

Az al-Dzsazírának dolgozó újságírót azzal vádolták, hogy ő és kollégái, Mohammed Fahmi és Baher Mohamed hamis információkat terjesztettek, és támogatták a betiltott iszlamista szervezetet, a Muzulmán Testvériséget. Greste-t és Fahmit hét, Mohamedet további három évre ítélték, őt illegális fegyvertartással is vádolják.

A kanadai-egyiptomi Fahmi családja vasárnap a Guardian riporterének azt nyilatkozta, hogy bár már a múlt hónapban kérvényezték a szabadon bocsátását, egyelőre nem tudni, mi lesz az újságíróval. Baher Mohamed biztosan Egyiptomban marad, mivel ő „csak” egyiptomi állampolgár, és egyiptomi útlevele van.

Az al-Dzsazíra honlapján üdvözölte a vasárnapi fejleményeket, de Mostefa Souag, az al-Dzsazíra Media Network megbízott igazgatója közölte, addig nem nyugszanak, amíg ki nem szabadítják Greste kollégáit is. "Az egyiptomi hatóságoknak hatalmukban áll, hogy ennek ma véget vessenek, és pontosan ezt kellene tenniük" – jegyezte meg.

Az újságírók bebörtönzése nagy visszhangot keltett a nemzetközi színtéren, sokan úgy vélik, hogy ez egy politikai támadás a szólásszabadság ellen, és hogy az egyiptomi ellenzék brutális elnyomásának szimbóluma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.