Svédországban maradhat az értelmi sérült magyar lány

Megtalálta a megoldást a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) arra, hogy Wilhelm Fruzsina a Svédországban élő nagynénjénél maradhasson – erősítették meg a minisztériumnál. Részleteket viszont egyelőre nem közöltek a magyar lány ügyéről, amelyről Szijjártó Péter külügyminiszter holnap reggel tesz bejelentést.

Az Index március elején írt arról, hogy a svéd bevándorlási hivatal vissza akar küldeni Magyarországra egy 20 éves értelmi sérült magyar lányt, Wilhelm Fruzsinát, aki árva, és az elmúlt két évben Malmőben élt a nagynénjénél. A svéd hatóságok azzal indokolták a döntést, hogy túlságosan nagy terhet jelentene az országnak, ha a lányról élete végéig gondoskodni kellene, a svéd bevándorlási hivatal pedig 2014-ben elutasította a lány tartózkodási engedély iránti kérelmét.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium megtalálta a megoldást arra, hogy a lány Svédországban maradhasson – erősítették meg a hvg.hu-nak szerdán az Origo információját. A megoldás részleteit egyelőre nem árulták el, de csütörtök délelőtt Szijjártó Péter bejelenti majd, miről van szó.

A lány 18 évesen, 2012 nyarán ment ki Svédországba a nagynénjéhez, és ott maradt, mert közben a magyarországi gyámja közölte, hogy már nem akarja ellátni. A lány azóta egyetlen juttatást, fogyatékossági támogatást kap, amely a svéd viszonyok között keveset érő havi 1550 korona, azaz 51 ezer forint.

Szijjártó Péter márciusban azt mondta, a magyar lány ügyében a magyar kormány „elmegy a falig” , és minden törvényes megoldásra kész.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.