Kitoloncolják a svédek az értelmi fogyatékos magyar lányt

Wilhelm Fruzsina két és fél éve él Malmőben, ám várhatóan haza kell jönnie Magyarországra. A svéd bevándorlási hatóságok szerint ugyanis a szellemileg sérült lányról való gondoskodás túl nagy terhet jelentene a svéd államnak.

Wilhelm Fruzsina édesanyja és édesapja halála után Hajdúnánáson élő nagynénjéhez került, aki 18 éves koráig gondját viselte. 2012-ben a már nagykorú lány Svédországba utazott anyai nagynénjéhez, Ruff Ágneshez, és azóta is ott él.

Nagynénje az Indexnek elmondta, a nyolcéves gyerek szellemi szintjén élő lány helyzete nem egyszerű: 31 hónapja kiesik a magyar és – jórészt – a svéd juttatásokból is, az egyetlen pénzügyi segítség, ami jár neki, az a svéd viszonyok között nagyon keveset érő havi 1550 svéd korona, nagyjából 50 ezer forintnak megfelelő fogyatékossági támogatás. 

Ruff Ágnes félállásban dolgozik, komoly anyagi nehézségekkel küzd, miközben rengeteg kiadása van.  Hogy anyagi helyzetük rendeződjön, és Wilhelm legálisan élhessen Svédországban, 2012. október 26-án kérelmezték a tartózkodási engedélyt. Az elutasító végzés először 2014 áprilisában érkezett meg, őszre derült ki, hogy a fellebbezést is elutasították.

Mint mondja, ahhoz, hogy unokahúga rendezett jogi háttérrel élhessen Svédországban, és így jogosult legyen különböző szociális és egészségügyi biztosításra, igazolnia kellene, hogy képes fenntartani saját magát, ez az állandó tartózkodási engedély kiadásának feltétele. A 20 éves lány azonban mentális sérülése miatt nem dolgozik, nagynénje jövedelme pedig nem elég magas ahhoz, hogy bizonyítani tudják, képesek finanszírozni a lány megélhetésének költségeit.

A svéd hatóságok is a pénzügyi problémák miatt küldenék vissza Magyarországra a fiatal lányt. Mint írták, mivel Wilhelm Fruzsina élete végéig ellátásra szorul, komoly pénzügyi következményei lennének Svédországra nézve, ha ott maradna. Itthon azonban nincs senkije, apja testvére közölte, a jövőben nem kíván gondoskodni a lányról.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal közölte, ha mégis kitoloncolják a lányt, akkor ők gondnokot és elhelyezést biztosítanak számára, így biztosan nem kerül majd az utcára.

Egyelőre minden bizonytalan. Eddig több mint kétezren írták alá az „Engedjétek Fruzsinát itt maradni” petíciót, és több adomány is érkezett a gofundme oldalon keresztül, de a nagynéni szerint nem gyűlt össze elég pénz a maradásához.

A svéd migrációs hivatal kedden hallgatja meg Wilhelm Fruzsinát, azonban kérték, vigye magával Magyarországra szóló repülőjegyét is, amelyet még nem vásároltak meg. A nagynénje, miután a migrációs hatóság legutolsó döntése ellen már fellebbezni sem lehet, tüntetést szervezett március 3-ára a hivatalhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.