Svédország tartja a száját Gripen-ügyben

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet – az OECD – nemzetközi sajtótájékoztatón bírálta Svédországot, mert a svéd főügyészség évek munkáját sutba dobva lezárta a korrupciógyanús magyar, cseh és dél-afrikai Gripen vadászgépek ügyét.

Mark Pieth, az OECD elnöke nyilatkozatában azt feszegette, hogy Svédország ezután hogyan képzeli el a nemzetközi szervezetben folytatott korrupció ellenes tevékenységét, ha maga leállítja az e tárgyban folyó vizsgálatokat.

A svéd sajtó reakcióiban egyöntetűen csodálkozásának adott hangot, mondván, hogy Christer van der Kwast korrupciós ügyekkel foglalkozó főügyész nem saját jószántából zárta le a nyomozást, hanem az ügyben érintett két másik ország hatóságainak alkuja miatt. Eszerint a BEA Systems brit cég saját jószántából hajlandó nagy összegű büntetést fizetni az elkövetett szabálytalanságok címén. Van der Kwast a nyomozásban így partner nélkül maradt, arról nem is beszélve, hogy Angliában és az USA-ban ö nem is folytathat nyomozati eljárást.

Ha valaki sáros ebben az ügyben, az nem Svédország – vélik a lapok - hiszen mi mindent megtettünk az ügy felderítése érdekében. A nyomozásban eddig partner országok Svédország háta mögött alkut kötöttek, a befolyó büntetési összegeket zsebre teszik, míg az a Svédország, amelyik a legtöbbet tette az ügy kiderítése érdekében anyagilag is hoppon marad.

Az OECD miért nem azokat az országokat bírálja, amelyek belementek, hogy a BAE Systems utólag „megvásárolja a korrupció jogát”? Vagy a nagy országoknak mindent szabad, a kis országok pedig csak tartsák a szájukat? – teszik fel a kérdést a svéd lapok.

Gripen vadászgép Kecskeméten
Gripen vadászgép Kecskeméten
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.