Spiegel: a közmédiát Orbán káderei ellenőrzik

A Spiegel Online az Esterházy Péterrel készült programajánló műsorral kapcsolatban azt írta, a kormányváltás óta gyakori Magyarországon a manipuláció és a cenzúra. A FAZ az AB decemberi döntéséről is megemlékezett.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német lap az Alkotmánybíróságnak (AB) az alaptörvény egyes átmeneti rendelkezéseire vonatkozó december végi döntéséről számolt be, a Spiegel Online pedig a Kossuth rádió Esterházy Péter magyar íróval készített műsora körül kialakult ügyről közölt beszámolót.

A FAZ Magyarország öntudatos igazságszolgáltatása címmel közölte Stephan Löwenstein cikkét, amelyben a szerző a december 28-án hozott alkotmánybírósági döntéssel kapcsolatban megjegyezte: a kormányoldal azzal akarta érinthetetlenné tenni az előzetes választási regisztráció intézményét, hogy azt "beleírja az alkotmányba is".

Az alkotmány szövegében viszont nem találtak alkalmas "akasztót", amelyre elhelyezhették volna az új intézményt, ezért végül hozzácsapták az átmeneti rendelkezésekhez, amelyek között "amúgy is mindenféle volt már", majd az átmeneti rendelkezéseket az alkotmány részének nyilvánították. Az alkotmánybírókat "éppen ez a kissé nemtörődöm megoldás sarkallta az ítélet meghozatalára".

A szerző úgy véli, a kormánypárti frakció vagy a képviselőcsoport tagjai eddig nem adták jelét annak, hogy "öntudatos törvényhozóként" különösebben törekednének a kormány ellenőrzésére vagy jogszabályjavaslatok módosítására. Éppen ezért "fontos jelzés", hogy az AB "adott esetben szembeszegül a kormánnyal". Ugyanakkor erre "eddig még nem volt sok példa".

A Spiegel Online hírportál Magyarország – Esterházy írót cenzúrázták a rádióban címmel számolt be az Esterházy Péterrel készült programajánló műsorról. A beszámolóban megjegyezték: a 2010-es kormányváltás óta a közszolgálati média "Orbán iránt lojális káderek ellenőrzése alatt áll", és "gyakori a manipuláció és a cenzúra".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.