Sokkoló részletek szivárogtak ki a párizsi merényletekről

„Hol az énekes? Hol vannak a jenkik?" – kiabálta az a három terrorista, aki november 13-án megtámadta a Bataclan klubban tartott koncertet.

A klubban az Eagles of Death Metal amerikai együttes játszott azon az estén. A banda tagjainak sikerült épségben kimenekülniük a szórakozóhelyről. Kilencven másik ember nem volt ilyen szerencsés.

A 130 ember halálát okozó párizsi merényletsorozat éjszakáján történtekről a Le Figaro írt a hétfői számában a nyomozásról kiszivárgott információkra hivatkozva.

Sokkoló részletekre derült fény. Szemtanúk szerint a merénylők egyike a vérfürdő közepette is szakított időt arra, hogy néhány hangot lejátsszon a közeli xilofonon, és közben gúnyosan nevetett a túszaira. Mások hallották, hogy az egyik fegyveres azt mondta: „Ti is az amerikaiakkal együtt bombáztok, titeket és az amerikaiakat is megtámadunk."

A Eagles of Death Metal frontembere, Jesse Hughes korábban azzal botránkoztatta meg a franciákat, hogy vehemensen támadja a fegyvertartás korlátozását az Egyesült Államokban, és támogatja az ellentmondásos republikánus elnökjelöltet, Donald Trumpot.

Az énekesről szóló „Az ördög megváltása" című dokumentumfilmet múlt hónapban törölték az amszterdami filmfesztivál programjából a merényletsorozat miatt. Hughes, aki egyúttal az Universal One Church egyház papja is, több fegyvert is bemutat, ahogy viccelődik a barátaival.

A Le Figaro a Stade de France-nál végrehajtott hármas öngyilkos merénylet elkövetőiről is szolgált részletekkel a nyomozás alapján. A terroristák többször is megpróbáltak bejutni a meccs előtt és közben, „arabul suttogtak”, mielőtt feladták volna a próbálkozást és detonálták volna a testükre szerelt robbanószerkezeteket, csupán magukkal és egy közelben állóval végezve.

A nyomozók azt is elárulták, hogy a Bataclanban lövöldözők egyikének felesége azzal hencegett röviddel a történtek után, hogy büszke a férjére.

Három nappal a merényletek után az asszony egy e-mailben azt írta franciául egy régi barátjának: „Megrázott a támadás? LOL", majd elárulta, hogy a férje, Samy Amimour a támadók egyike volt. A férfit csütörtökön temették el Párizs egyik külvárosában, Seine-Saint-Denis-ban, ahol felnőtt és ahol a szülei most is élnek. A lapnak nyilatkozó forrás szerint a temetésre „nagyon-nagyon kevés” ember ment el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.