Sobotka szerint az EU igazat adott a V4-nek

A visegrádi csoport országainak adott igazat az Európai Unió, amikor a rendkívüli európai uniós csúcstalálkozó határozati javaslatába bekerült, hogy le kell zárni az illegális migráció balkáni útvonalát – jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök hétfőn Brüsszelben, amikor megérkezett a találkozóra.
„Nagyon örülök, hogy az EU-tagállamok csúcstalálkozójának határozattervezetébe bekerült egy olyan mondat, amely kimondja, hogy a balkáni útvonal le lesz zárva az illegális migráció előtt" – mondta újságíróknak Sobotka, akinek szavait a cseh közszolgálati televízió idézte.

A V4-ek – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – már hosszabb ideje hangsúlyozzák, hogy az Európába irányuló migráció balkáni útvonalát le kell zárni – fejtette ki Bohuslav Sobotka, akinek országa jelenleg a V4-ek elnöki tisztségét is ellátja.

„A tanácskozás határozattervezete, legalábbis ahogy pillanatnyilag elő van készítve, tükrözi mindazt, amit a visegrádi négyek már hónapok óta mondanak" – mutatott rá a cseh miniszterelnök.

A politikus alapvető fontosságúnak tartja, hogy az EU kimondja: a balkáni államokon keresztül vezető migrációs útvonal nem járható. A Törökországgal folytatandó tárgyalásokon a cseh politikus kulcsfontosságúnak tartja, hogy Ankara együttműködjön az EU-val a gazdasági menekültek visszaadásában, valamint az embercsempészek elleni NATO-akció megvalósítóival az Égei-tengeren.

Sobotka ugyanakkor elismerte, hogy a balkáni migrációs útvonal lezárása a csúcstalálkozó egyik konfliktusos témáját jelenti.

„Ez megkerülhetetlen feltétele annak, hogy az Európai Unió ellenőrzése alá vonja a helyzetet" – vélekedett a cseh kormányfő. Megjegyezte: a négy visegrádi ország miniszterelnöke egyeztetett álláspontot képvisel a rendkívüli csúcstalálkozón.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.