galéria megtekintése

Horribilis összeget kapnak a törökök a menekültválság megoldásáért

NOL
NOL

„Véget ért a migránsok szabályozatlan beáramlása a Nyugat-Balkánon. Ezt az utat most lezárták” – áll abban a megállapodástervezetben, amelyről a mai Törökország–EU-csúcson dönthetnek. Orbán Viktor szerint le kell zárni a határokat a menekültek előtt. Törökország az ígért pénz kétszeresét követeli a válság kezelésére, és valószínűleg meg is kapja ezt a pénzt.

Bár az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk múlt heti ankarai látogatása után aránylag könnyű csúcstalálkozónak ígérkezett, az utolsó előtti pillanatban a kis-ázsiai ország vezetése mindent felborított, és az Európai Unió által ígért hárommilliárd helyett hatmilliárd eurót akar a menekültválság megoldásában vállalt szerepéért – szivárogtatta ki a Reuters hétfő délután tartott Törökország–EU-csúcstalálkozóról a hírt. A nap folyamán sorra érkeztek az európai vezetők, hogy egy újabb csúcs keretében próbáljanak megoldást találni a menekültválságra, de a hatmilliárdos követeléssel – írja a brit hírügynökség – Törökország még vasárnap állt elő Ahmet Davutoglu miniszterelnök, Angel Merkel német kancellár és a soros EU-elnökséget képviselő Mark Rutte holland miniszterelnök előtt. A Reuters szerint a hatmilliárd euró mellett a törökök vízummentességet is követelnek az EU-tól, de vállalnák, hogy a szíriaiakon kívül minden más menekültet visszafogadnak, és mindenki mást is, akit a tengeren hánykolódó hajókon kapcsolnak le. (A Reuters korábbi híre szerint Ankara húszmilliárdot akart.)

Juncker (b) és Tusk (j) terelgetik a török kormányfőt
Juncker (b) és Tusk (j) terelgetik a török kormányfőt
Reuters

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke később megerősítette, hogy Ankara még hárommilliárd eurót akar, a brit hírügynökség birtokába jutott zárónyilatkozat-tervezet tanúsága szerint pedig a zsarolás hatott, az EU eléggé kétségbe van esve a tömegével érkező menekültek miatt, így Törökország meg is kapja a hatmilliárdot.

 

A tervezetben emellett az áll, hogy Törökország minden olyan menekültet regisztrál, aki „szabálytalanul” jutott el a görög szigetekre, az EU pedig minden szíriaiért, akit görög szigeten kapnak el, befogad egy másik szíriait Törökországból. Az EU vállalta, hogy a görög szigetekről minden menekültet eltávolítanak, Törökország 2016 júniusáig vízummentességet kap a schengeni övezetre, 2018 végéig pedig folyósítják neki azt a hárommilliárd eurót, amelyet Ankara az első hárommilliárdon felül követelt. Az EU és Törökország együttműködik szíriai biztonsági zónák kialakításában is.

A munkaebéd után az EU-vezetők családi fotója már elkészült – és valószínűleg rágódnak még egy sort a török követelésen. Az biztos, hogy az eredetileg délután négy harmincra tervezett sajtótájékoztatót estére halasztották.

Orbán Viktor magyar kormányfő a csúcstalálkozóra érkezve a maga részéről azt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió külső határait le kell zárni, a migránsok közvetlen áthelyezéséről pedig szó sem lehet, Magyarország esetében legalábbis semmiképpen. A brüsszeli tanácskozás előtt a magyar kormányfő úgy nyilatkozott: „Helyre kell állítani a törvényességet, a schengeni megállapodás szó szerinti alkalmazása szükséges”, hogy senki ne léphessen be engedély és regisztráció nélkül Európába. Orbán leszögezte, „szó sem lehet semmifajta közvetlen áttelepítésről Törökországból Európába, Magyarországra semmiképpen”. Mint mondta, „nincs esély arra, hogy a magyar kormány bármilyen engedményt is tegyen” – írja az MTI.

A holland kormányfő ennél bizakodóbban nyilatkozott a mai eseményekről. „Óvatos optimizmussal tekintek a csúcs elé” – nyilatkozta Rutte hétfő reggel a Reutersnek. A miniszterelnök korábban ötórás tanácskozáson vett részt Angela Merkel német kancellárral és Ahmet Davutoglu török kormányfővel. Az illegális migráció visszaszorítása érdekében tartott tárgyalás éjszakába nyúlt, s a török kormányfő reggel azt nyilatkozta: bízik abban, hogy a csúcs fordulópontot jelent majd Törökország EU-s csatlakozását illetően is.

Az EU korábban hárommilliárd eurós segélyről döntött a Törökországban tartózkodó menekültek megsegítésére, ám a menekültválságban kulcsszerepet játszó Ankara abban bízik, hogy az EU-s csatlakozás is közelebb kerül, ha Törökország nagyobb részt vállal a krízis megoldásában. 

Az uniós vezetők kétségkívül nagyobb szerepvállalást várnak Törökországtól. Görög kormányzati források korábban világossá tették: rendkívül fontos, hogy Törökország visszafogadja azokat az Európába érkezett migránsokat, akik nem jogosultak menekültstátusra. Törökország erre korábban részleges ígéretet tett, ám ma az egyik török kormányszóvivő azt mondta: egy ország sem képes arra, hogy teljesen megszüntesse az illegális bevándorlást. 

Orbán a csúcstalálkozó előtt. Szó szerinti alkalmazás
Stephanie Lecocq / MTI/EPA

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő a korábbi nyilatkozatoknak megfelelően hangsúlyozta, hogy a helyzetet csak közös fellépéssel lehet megoldani.

„Európában vannak elveink, értékeink – az egyik a felelősség, és a problémák közös megoldása, a szolidaritás” – mondta Ciprasz. Athén igen nehéz helyzetben van, hiszen Macedónia lezárta a közös határszakaszt, ahol mostanra 13-14 ezer menekült gyűlt össze. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az Európai Unió vezetői támogatják a nyugat-balkáni útvonal lezárását a menekültek előtt.

„Véget ért a migránsok szabályozatlan beáramlása a Nyugat-Balkánon. Ezt az utat most lezárták” – áll abban a megállapodás-tervezetben, amely a Reuters birtokába jutott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.