Snowden Kuba miatt maradt az oroszok nyakán

A szivárogtatónak az utolsó pillanatban szóltak, hogy ne szálljon fel a Havannába tartó gépre.

Kuba miatt vesztegelt hat héten át Moszkvában a seremetyjevói repülőtér tranzitjában, és kellett Oroszországban politikai menedékjogot kérnie Edward Snowdennek, aki lerántotta a fátylat az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) nagyszabású adatgyűjtési és megfigyelési programjáról – írta hétfőn a Komerszant. Az orosz lap szerint Snowden már egy nappal azután, hogy Hongkongból Moszkvába utazott, tovább akart repülni Havannába, majd az őt politikai menedékjoggal kecsegtető ecuadori fővárosba, Quitóba, de a kubai hatóságok az utolsó pillanatban szóltak, hogy ne szálljon fel a gépre, mert nem fogják beengedni. A 34 éves amerikai férfi ezután hat héten át a seremetyjevói repülőtér tranzitjában élt: bár több ország is politikai menedékjogot ajánlott neki, ezt végül Oroszországtól kérte és kapta meg egy évre.

Snowden-párti tüntetés augusztusban Brazíliában
People use masks with pictures of former NSA contractor Edward Snowden masks during the testimonial of Glenn Greenwald, the American journalist who first published the documents leaked by Snowden, before a Brazilian Congressional committee on NSA's surveillance programs, in Brasilia August 6, 2013. REUTERS/Ueslei Marcelino (BRAZIL - Tags: POLITICS MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY)

A Komerszant szerint Kubát az amerikaiak vették rá, hogy ne engedje át Snowdent Quito felé. Azt, hogy Washington lépett közbe, az orosz lapnak egy amerikai külügyi forrás árulta el; a szivárogtató ellen az Egyesült Államokban kémkedés, bizalmas kormányzati információk eltulajdonítása és jogosulatlan személyeknek történő átadása miatt júniusban vádat emeltek.

A Komerszant ír arról is, hogy májusi érkezése után Snowden napokon át bejárt az orosz konzulátusra, aminek kapcsán egy orosz biztonsági forrás a lapnak elárulta, őket nagyon meglepte, hogy Snowden Moszkván keresztül akar Quitóba utazni. „Nem mi hívtuk meg” – hangsúlyozta a névtelenséget kérő tisztségviselő.

Snowden befogadása újra pattanásig feszítette az Egyesült Államok és Oroszország viszonyát. A gesztus miatt az amerikaiak lemondták azt a kétoldalú találkozót, amelyet Barack Obama amerikai elnök tartott volna orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal Moszkvában a szeptemberi szentpétervári G20-csúcs előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.