Snowden miatt buktak a kémek

A londoni mniszterelnöki hivatalban, a Downing Streeten úgy gondolják, hogy Oroszország és Kína is az Edward Snowden által kiszivárogtatott titkosszolgálati dokumentumait felhasználva szerzett adatokat amerikai és brit ügynökökről, akiket ezzel veszélybe sodortak.

Az MI6 több külföldi műveletben résztvevő ügynök munkáját felfüggesztette, mert az orosz biztonsági szolgálatok olyan titkosított fájlokat törtek fel, amelyeket Edward Snowden birtokában voltak - írja a Guardian a Sunday Timesra hivatkozva.

Snowden idén februárban egy kanadai videókonferencián. Felmérhetetlen károkat okozoztt
Snowden idén februárban egy kanadai videókonferencián. Felmérhetetlen károkat okozott
Mark Blinch / Reuters

Snowden két évvel ezelőtt kezdte el kiszivárogtatni azokat a dokumentumokat, amelyeket az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) munkatársaként fért hozzá. Ő leplezte le, hogy az Egyesült Államok a nyugati titkosszolgálatokkal együttműködve világszerte emberek millióinak a telefonbeszélgetéseiről és internetes kommunikációjáról szerez meg adatokat.

Snowden először Hongkongba, majd Moszkvába menekült, ahol az oroszok és kínaiak is hozzáférhettek a titkosszolgálati dokumentumokhoz, amely ügynökök neveit tartalmazza. Bár a fájlok titkosítva voltak, brit tisztségviselők szerint a titkosítást feltörték, és mind a két ország megszerezte az adatokat.

Belügyi források szerint a titkosított dokumentumok olyan információkat tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik a brit és amerikai kémek azonosítását. „Vlagyimir Putyin nem a semmiért adott neki menedékjogot" – mondta az egyik belügyi tisztségviselő, aki szerint Snowden jóvoltából már kerültek célkeresztbe brit ügynökök és más érdekeltségek is. Moszkva és Peking állítólag akkora mennyiségű információt szerzett meg, amekkorát csak átnézni évekig tart, és – ezt már titkosszolgálati források fűzik hozzá az ügyhöz – az oroszok és kínaiak, ha eddig nem is nagyon használták fel a megszerzett adatokat, a  jövőben valószínűleg megteszik ezt. „Snowden felmérhetetlen károkat okozott a szivárogtatással. Megtörtént, hogy a hírszerzésnek művelet közben kellett kiemelnie ügynököket, nehogy azonosítsák őket és végezzenek velük” – nyilatkozta a Sunday Timesnak az említett titkosszolgálati forrás.

Kiábrándult a titkosszolgálatból
Hogyan lett a bukott tanulóból számítógépzseni, majd kiszivárogtató? Ebből a cikkünkből megtudhatja >>>

A brit kormány nem akarta kommentálni a szivárogtatásról szóló híreket. Egy neve elhallgatását kérő Downing Street-i, forrás azonban azt mondta, hogy az ügynököket át kellett helyezni, mivel életük veszélybe került. Hozzátette, hogy arról nincs semmilyen információ, hogy bárkit is atrocitás ért volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.