Simon Pereszt gyászolják a világ vezetői

Órákkal Simon Peresz egykori izraeli miniszterelnök és államfő halála után kormány-és államfők tisztelegtek a 93 éves korában elhunyt politikus emléke előtt.

„John F. Kennedy óta minden amerikai elnökkel együtt dolgozott, és az évek során senki nem tett annyit az országaink közötti  szövetségért, mint Simon Peresz. Törhetetlen szövetség ez, amely ma erősebb, mint valaha" – közölte Barack Obama amerikai elnök, aki telefonon nyilvánított részvétet a családnak, s jelezte, személyesen fog megjelenni Simon Peresz pénteki temetésén.

Az egykori izraeli miniszterelnök és államfő, a nagy államalapítók egyike szerda hajnalban, egy Tel-Avivhoz közeli kórházban hunyt el egy két hete elszenvedett stroke következtében.

Hillary Clinton demokrata elnökjelölt és férje, az Egyesült Államok 42. elnöke, Bill Clinton azt mondta: igaz barátot veszítettek el. A Clinton házaspár zseninek nevezte Pereszt, aki a „megbékélést, nem pedig a konfliktust vizionálta országának".

„Simon Peresz mindenek fölött a béke embere volt, aki azon fáradozott, hogy a zsidó embereknek jó legyen" – emlékezett meg a Nobel-békedíjas Pereszről Justin Trudeau kanadai kormányfő.

„Simon Peresz mindannyiunknak hiányozni fog. Egy bátor és bölcs hangot gyászolunk. A világ egy óriási államférfit veszített el" – írta Twitteren Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.