galéria megtekintése

Héjából galamb lett – Simon Peresz halálára


Miklós Gábor

A volt izraeli miniszterelnök és államfő, a nagy államalapítók egyike 93 éves volt. Szerda hajnalban, egy Tel-Avivhoz közeli kórházban hunyt el egy két hete elszenvedett stroke nyomán.

Az izraeli államalapítók, az „utolsó óriások" egyike volt a 93 éves korában, egy Tel-Avivhoz közeli kórházban elhunyt Simon Peresz. Országa legismertebb politikusai közé tartozott a világban. Különös karrier: a zsidó államban – ahol a katonai szolgálatnak oly nagy a presztízse – Peresz úgy lett valaki, hogy soha nem volt katonai parancsnok, miközben karrierje az ország védelmében, fejlesztésében kezdődött.

Az államalapító kormányfő, David Ben Gurion még a függetlenség kikiáltása előtt bízta meg Pereszt, hogy legyen a majdani Izrael fő fegyverbeszerzője. Ő szerezte meg a francia Mirage-okat és tárgyalta le a dimonai nukleáris reaktor megvásárlását. Ha Izraelnek valóban van 200 atombombája, ahogy azt a volt amerikai külügyminiszter Colin Powell állítja, az jórészt az érdeme/felelőssége. Tisztviselőből később politikus lett. Meredek pályát futott be a középbalon és átment a középjobbra is. Volt miniszter több kormányban, kormányfő is, de soha nem lett Munkapárt első embere és nem nyert választást sem.

A későbbi politikus közepesen tehetős kereskedőcsaládban született 1923-ban az akkor lengyelországi (ma fehér-oroszországi) Wisniówban. Kilenc éves volt, amikor a család a brit fennhatóság alatti Palesztinába vándorolt. Peresz egészen fiatalon bekapcsolódott a cionista szocialista mozgalomba. A háború alatt és után a Haganah titkos hadsereg tagja volt. 1948-ban a megalakuló új állam szolgálatába állt, s közfeladatokat látott el egészen addig, míg 2014-ben nyugállományba nem vonult, mint Izrael Állam kilencedik elnöke.

 

Miközben megkerülhetetlen politikus maradt és fontos posztokat töltött be. Peresz héjából galambbá szelídült. Az 1990-es évek elejére: külügyminiszterként ő vezette izraeli részről a titkos oslói tárgyalásokat a palesztinokkal. Ezért 1994-ben Nobel-békedíjat kapott Jasszer Arafattal és Jichak Rabin izraeli miniszterelnökkel együtt. Az alku nem hozott békét, de ennek eredménye a Palesztin Hatóság által megtestesített felemás és hiányos államiság. Írásaiból, megnyilatkozásaiból kitűnik: Peresz öregedve egyre nyitottabb lett az arabok felé. Zárkózott politikusból és diplomatából olyan államférfi, aki egyszerre izgattak a társadalmi problémák és az elesettek sorsa, s lelkesítette a tudomány, honfitársai üzleti sikerei.

Unokatestvérem, aki egy izraeli csúcstechnológiai vállalatnál dolgozik, mesélte pár éve, hogy az akkor még államfő Peresz felkereste a céget, mert meg akarta érteni, mivel is foglalkoznak, miért olyan fontos a 3D nyomtatási technológia. Mindent tudni akart az akkor már kilencvenhez körüli államfő. Kérdezgetett, próbálgatott és gyerekként lelkesedett – mesélte a rokon. Lelkesítették őt a tudományos, üzleti sikerek. Aznap, amikor a súlyos agyvérzés érte, egy videót készítettek vele, amelyen izraeli termékek vásárlására bíztatott.

Fotó: Amir Cohen / Reuters

E néha túlzó lelkesedése az izraeli sikerek iránt, okozott Magyarországon politikai botrányt 2007-ben. Egy izraeli beszédében hazája üzletembereinek sikereiről beszélve azt mondta, hogy azok felvásárolják Manhattant, Lengyelországot, Magyarországot és Romániát. Jelentős túlzás volt ez, de Magyarországon elegendő ahhoz, hogy a szélsőjobb és az újnyilasok tüntetéseket rendezzenek és azóta is felöklendezzék ezt a vádat.

Peresz komolyan vette a Nobel-békedíjat, államfőként sokat tett az izraeli arabok és zsidók közötti viszony javításáért. Hogy ez nem sikerült, nem rajta múlott. Izrael állam elnökének ugyanis igen kevés hatalma van, a tisztsége jelképes. A politikailag élesen megosztott Izraelben ez a korábban sokat bírált ember mégis egyfajta „haza atyja", tisztelt és elfogadott politikus lett. Személye emelte meg a funkciót.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.