Serena Williams felemelte a szavát a feketék meggyilkolása ellen

Serena Williams amerikai teniszező hosszú Facebook-bejegyzésben kelt ki a rendőri túlkapások ellen. Az utóbbi időben komoly társadalmi feszültséget generáló amerikai esetek áldozatai többségében fekete férfiak, s Williams most a családja miatt is úgy érezte, nem tudja tovább némán szemlélni az eseményeket.

„Megkértem a 18 éves unokaöcsémet (tisztázzuk, fekete), hogy vigyen el a tárgyalásaimra, hogy közben telefonon tudjam intézni az ügyeimet. A távolban megláttam egy rendőrjárőrt az út szélén. Gyorsan megbizonyosodtam róla, hogy az unokaöcsém nem hajt-e gyorsan. Aztán eszembe jutott az a szörnyű videó arról a nőről, akinek a barátját az autójukban lelőtte egy rendőr” – kezdte a hosszú bejegyzést a többszörös Grand Slam-bajnok.

Williams egy közelmúltbeli esetre utalt: július 6-án Philando Castile-t az autójában, a barátnője – és annak négyéves lánya – szeme láttára gyilkolta meg egy minnesotai rendőr. A járőr percekkel korábban utasította a családot, hogy igazoltatásra húzódjanak le, majd Castile az iratait a kesztyűtartóban keresve figyelmeztette a járőrt, hogy van fegyvertartási engedélye, és a fegyver az autóban van, mire a rendőr végzett vele. Castile barátnője felvette az esetet, az internetre feltöltött videó pedig újabb tüntetéseket generált, csakúgy, mint az elmúlt két év hasonló tragédiái.

Williams azt írta, hogy miután ez átfutott az agyán, megbánta, hogy nem ő ült a volán mögé, hiszen, ha az unokaöccsével hasonló történne, sosem bocsátaná meg magának. „Olyan ártatlan, akárcsak ők” – utalt a sportoló a többi, ártatlanul meggyilkolt fekete férfira.

„Miért kell erre gondolnunk 2016-ban? Nem mentünk már elég sok mindenen keresztül? Nem nyitottunk már ki elég ajtót, és nem változtattuk meg több milliárd ember életét? De ráeszméltem, hogy nem az számít, milyen messze jutottunk, hanem az, hogy mennyi van még hátra. Aztán arra gondoltam: felemeltem a szavamat? Magamba kellett néznem. Mi lesz az unokaöcséimmel? Mi lesz, ha fiam vagy lányaim születnek? Ahogy Dr. Martin Luther King mondta: eljön a pillanat, amikor a hallgatás árulás” – zárta le a bejegyzést Williams.

Legutóbb Charlotte városában voltak erőszakos tüntetések. Az észak-karolinai városban szeptember közepén törtek ki összetűzések a tüntetők és a biztonsági erők között, miután a rendőrség előállítás közben végzett egy fekete férfival.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.