Második napja dúl az erőszak Charlotte-ban

Az észak-karolinai városban azután törtek ki összetűzések a tüntetők és a biztonsági erők között, hogy a rendőrség előállítás közben végzett egy fekete férfival.

A zavargásokban helyi idő szerint szerda éjjel egy tüntető rálőtt egy másikra, aki olyan súlyos sérüléseket szerzett, hogy válságos állapotban szállították kórházba. Több száz tüntető néz farkasszemet a rohamrendőrökkel, akik könnygázzal próbálják megfékezni a tömeget.. A kedd éjjeli és szerda hajnali összetűzések 16 sérült rendőrt és 12 sebesült civilt hagytak maguk után.

Fotó: Jason Miczek / Reuters

A helyzet egy 43 éves fekete férfi, Keith Lamont Scott megölése után fajultak eddig. A hatóságok egy lakótelepen akarták előállítani, Scottot, amikor az ő verziójuk szerint a férfi egy fegyverrel a kezében kiszállt az autójából, és mivel úgy ítélték meg, hogy „azonnali, közvetlen fenyegtést" jelent rájuk, tüzet nyitottak. Azt Kerr Putney városi rendőrfőnök nem tudta megmondfani, hogy Scott a rendőrök felé irányította-e a fegyvere csövét, de hangsúlyozta, hogy a halálos lövést leadó rendőr is fekete. Az áldozat családja viszont azt állítja, a férfinál nem volt fegyver, csak egy könyv, és azt csinálta, amit minden délután: várta, hogy fia leszálljon az iskolabuszról. 

Még nem világos tehát, mi történt. Ám az, hogy néhány óra elteltével gyújtogatással kísért tüntetések törtek ki (amire a kivezényelt rohamrendőrök könnygázzal és gumibotozással oszlatni kezdtek), mutatja, hogy – bár az amerikai lapok címoldalairól egy időre lekerültek – az etnikai feszültségek a mélyben tovább forronganak.

Fotó: Jason Miczek / Reuters

Néhány hónapja azért voltak tiltakozó akciók, mert fehér rendőrök több helyen fegyvertelen fekete férfiakat lőttek le. Később válaszul Texasban és Louisianában rendőröket gyilkoltak meg fekete fegyveresek.

Fotó: Jason Miczek / Reuters

Észak-Karolina egyébként az amerikai elnökválasztás egyik „billegő" állama, amelynek nagy szerepe lesz annak eldöntésében, hogy Donald Trump vagy Hillary Clinton költözik-e jövőre a Fehér Házba. A lövöldözés idején Trump épp az államban kampányolt, a többi között azzal az üzenettel, hogy a feketék élete még soha nem volt ilyen rossz Amerikában, és ez ellen csak ő tud tenni valamit. Szerinte a fekete lakosság körében népszerűsége nyílegyenesen megy felfelé, a CNN legfrissebb felmérése szerint azonban az észak-karolinai feketék 97 százaléka azt mondja, hogy Clintonra fog szavazni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.