A rendőrök is felelősek a cseh ámokfutásért

Még idejében megállíthatták volna azt a cseh férfit a hatóságok, aki múlt csütörtökön nyolc embert lőtt agyon. A rendőrök és az orvosok azonban nem hallgattak a figyelmeztetésekre. Volt, aki hiába kérte, hogy ne e újítsák meg az egyre ingerlékenyebben és kiszámíthatatlanabbul viselkedő hatvankét éves Zdenek K. fegyverviselési engedélyét.

További részleteket közölnek a csütörtöki prágai médiumok Csehország történetének eddigi legsúlyosabb bűncselekményéről, melynek során a dél-morvaországi Uherské Brod egyik éttermébe berontó ámokfutó nyolc embert lőtt agyon, aztán önmagával is végzett. Az áldozatok valamennyien helyi lakosok voltak, akik éppen ebédeltek.

A CT 24 hírtelevízió megszólaltatta a gyilkos sógorát, aki elmondta, hiába kérlelte az illetékes orvost, azután pedig a rendőrséget, hogy ne újítsák meg az egyre ingerlékenyebben és kiszámíthatatlanabbul viselkedő hatvankét éves Zdenek K. fegyverviselési engedélyét.

– Senki sem hallgatott rám, holott a férfi odahaza zsarnokként viselkedett, másokkal szemben is arrogáns volt. A szomszédok többször kihívták a rendőröket is, éjszakai csendháborítás és életveszélyes fenyegetéseik miatt. Az illetékes orvos azt mondta, a rokonom nem alkoholista, nem drogozik, a pszichológiai tesztje is normális volt, ezért nincs kizáró ok. A rendőrségen pedig azzal utasították el a kérésemet, hogy az illető sosem volt büntetve. Még az intézkedéseikről készült jegyzőkönyvekbe sem tekintettek bele – közölte felháborodva a férfi.

Patrik Kuncár a www.echo24.cz portálnak elmondta, hogy nem sokkal a gyilkosság előtt Zdenek K.-t néhányan egy közeli játékteremnél látták, ahol viszont nem voltak vendégek, ezért továbbállt és a helybeliek között népszerű Druzba (Barátság) étterembe rontott be, ahol mintegy százan tartózkodtak.

A Lidové noviny beszámolója szerint egykor villanyszerelőként dolgozott, de csaknem két évtizede a kis cég becsődölt, ő pedig azóta munkanélküli volt. Felesége tíz éve ugyancsak elveszítette a munkahelyét a közeli Uherské Hradistében bezárt textilüzemben. Azóta szociális segélyekből éltek és egyre gyakrabban veszekedtek.

– Az asszony gyakran besörözött, s akkor a közeli lakótelepen botrányosan viselkedett, azt kiabálta, hogy a kommunisták alatt sokkal jobb volt a helyzet, manapság csak a tolvajok és a harácsolók élnek jól. Gyakran leköpdöste az arra járókat is. Többször kihívtuk a rendőröket, aláírásokat is gyűjtöttünk annak érdekében, hogy a helyi szervek vigyék el őket pszichiátriai kezelésre, de az asszony értesült erről a kezdeményezésünkről és megfenyegetett bennünket: ha megtesszük, akkor mindannyiunkat megöl. Tudtuk, hogy a férjének fegyvertartási engedélye van, ezért nagyon féltünk, emiatt nem adtuk be a petíciót. Egyébként otthon is állandóan veszekedtek – nyilatkozta név nélkül a prágai napilapnak a kisváros Olsava lakótelepének több polgára, akik megmutatták azt a közeli, lepusztult házat, ahol az idős házaspár élt.

A Mladá fronta Dnes úgy tudja, hogy a gyilkos Alfa 820 típusú revolverrel és CZ 75B pisztollyal ölt. A napilap munkatársai megállapították azt is, hogy a valamivel több mint tízmilliós Csehországban jelenleg 752 ezren rendelkeznek fegyvertartási engedéllyel, amit a legtöbb szakértő túlságosan soknak tart. Ezért a prágai belügyminisztérium szeretne mielőbb a jelenleginél szigorúbb feltételrendszert életbe léptetni. – Talán a pszichológusok és a pszichiáterek is hozzáférhetnének a fegyvertartók névsorához és ellenőrizhetnék, vajon a páciensük nincs-e közöttük – tájékoztatott Hana Malá szóvivő.

Ezt az elképzelést Martin Holý azonnal elvetette: - Mi továbbra is gyógyítani akarunk, nem pedig büntetni. A pácienseinket továbbra is alaposan kivizsgáljuk, de nem szeretnénk, ha kötelezővé tennék az átvilágításukat – vélekedett az ismert prágai pszichiáter. Több kollégája viszont elképzelhetőnek tartja az ellenőrzés valamilyen törvényes formájának bevezetését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.