Schmittre figyel a nemzetközi sajtó

A nemzetközi sajtó a lemondást várja, és rendre mérvadó párhuzamként hivatkozik Karl Theodor zu Guttenberg volt német védelmi miniszter tavalyi kálváriájára. LAPSZEMLE

Élénk figyelemmel kíséri a világsajtó a Schmitt Pál magyar köztársasági elnök várható lemondásához vezető eseményeket. A Reuters már egyik korábbi cikkében kiemeli, hogy az államfőn nő a nyomás, mondjon le a plágiumbotránya miatt, és külön kitér arra, hogy tavaly két németországi politikus – Karl Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter és Silvana Koch-Mehrin, a német szabaddemokraták EP-frakciójának a vezetője, Schmitthez hasonlóan EP-alelnök – is belebukott egy hasonló botrányba, miután mindketten elveszítették a doktori címüket. A főként ceremoniális hatáskörrel bíró Schmittnek kulcsszerepe volt az Orbán-kormány reformjainak elfogadásában: anélkül írta alá a vitatott törvényeket – köztük a háromezermilliárdos magán-nyugdíjpénztári vagyon államosításával –, hogy akár egyszer vétót emelt volna – emlékeztet a brit hírügynökség. Pénteken a Reuters arról írt, hogy Schmitt botránya kínos Orbán Viktor miniszterelnök számára, aki 2010-ben a legmegfelelőbb jelöltnek nevezte a kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívót.

A BBC megemlíti, hogy pénteken Schmitt minden hivatalos programját lemondta. „Egyedül ő dönthet” – idézi a lemondás kapcsán a brit közszolgálati csatorna Orbánt, az államfő „közeli szövetségesét”.

Schmitt a levesben – hirdeti kommentárízű írásának címében a Times. A brit lap szerint az államfő a politikai túlélésért küzd, miután kiderült, hogy 1992-es doktori disszertácójának 215 oldalából 17 szó szerinti másolat, 180 pedig részleges hasonlóságot mutat egy bolgár sportdiplomata, Nyikolaj Georgiev munkájával. A Times megemlíti, hogy az interneten egyik pillanatról a másikra futótűzként kezdtek el terjedni az államfői plágiumból gúnyt űző mémek, amelyek egyikén Scmitt a Copy General új főnökeként szerepel. (Van mém, amelyik szerint az államfő sumákum laudéval szerezte meg tudományos fokozatát.)

Ahogy minden más médium, a Times is kitér a Semmelweis Egyetem dodonai döntésére, amely szerint Schmitt plágiumot követett el, de dolgozata megfelelt a formai követelményeknek, így a felelősség az egyetemé, amely nem hívta fel a doktorjelölt figyelmét arra, hogy plagizál, de a brit lap mindehhez hozzáfűzi, hogy ítélete miatt az egyetem köznevetség tárgya lett Magyarországon és szerte a világon is. A brit lap megjegyzi: az, hogy Schmitt a címfosztás után sem akart megválni tisztségétől, éles kontrasztban áll azzal, hogy a Németországban már csak xeroxminiszterként ismert Guttenberg némi makacskodás után lemondott, amikor tavaly fény derült a plágiumára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.