Sarkozy választana új tulajdonost a Le Monde-nak

Nicolas Sarkozy francia államfő a héten tudatta Eric Fottorinóval, az eladás előtt álló Le Monde vezetőségének elnökével, hogy a pályázók közül kit nem szeretne az új tulajdonosok között látni - írta pénteken a Libération.

A baloldali lap szerint az elnök azt is jelezte, hogy ha a kívánsága nem teljesül, megvonják a Le Monde nyomdájának modernizációjára előirányzott állami támogatást. A Le Monde többségi tulajdonosai 1944-es alapítása óta mostanáig a lap munkatársait tömörítő szervezetek voltak. A felhalmozott adósságállomány miatt és a fejlesztésekhez szükséges feltőkésítéshez új részvényesek jelentkezését várják, akik ajánlatukat június 15-ig tehetik meg. A hét elejéig öten jelezték érdeklődésüket a Le Monde-csoport megvételére: az El País spanyol lapot kiadó spanyol Prisa-csoport, az olasz La Repubblica tulajdonosa, a Benedetti, a Magyarországon is érdekelt svájci Ringier kiadó és két francia jelentkező: Claude Perdriel, a Le Nouvel Observateur című baloldali hetilap tulajdonosa, valamint Matthieu Pigasse, a Lazard Paris bank vezetője a Les Inrockuptibles progresszív kulturális havilap részvényesével, Pierre Bergé üzletemberrel és Xavier Niellel, a Free telekommunikációs társaság alapítójával közösen.

Eddig egyedül ez utóbbi trió tett konkrét ajánlatot 80 millió euróról, a másik francia érdeklődő még habozik, mert úgy érzi, hogy a lap felvásárlása az előzetes számításoknál többe fog kerülni. Sajtóhírek szerint a Ringier és a Bendetti is hátrálni látszik. Vagyis két komoly érdeklődő maradt, a spanyol Prisa és a francia alkalmi trió. A Libération szerint az államfőnek ez utóbbi egyik tagjával, Xavier Niellel vannak gondjai. Sarkozy a Le Monde vezetőjével folytatott beszélgetésén „peep show embernek” nevezte a sikeres internetes cég alapítóját, aki korábban az "erotikus bizniszben" volt érdekelt. A beszélgetésről a Libération szerint Fottorino a Le Monde szerkesztőségi értekezletén részletesen beszámolt a lap munkatársainak. Eszerint Sarkozy egy tanácsadója jelentében az elnöki hivatalban azt közölte a főszerkesztővel, hogy a francia trió neki nem felel meg, arra utalva, hogy a Le Monde részvényesei között eddig csak szalonképes csoportok, nevezetesen a Prisa (aki jelenleg tíz százalékos tulajdonos) és a Lagardere voltak.

A Libération összefüggést lát Sarkozy nyomásgyakorlása és aközött, hogy szerdán az államfő barátjaként közismert Stéphane Richard, az Orange telekommunikációs cég tulajdonosa hirtelen benyújtotta pályázatát a Le Monde megvásárlására. A lap megkeresésére Richard azonban tagadta, hogy felső helyről hátsó gondolatokkal ösztönözték volna, hogy beszálljon a legnagyobb presztízsű francia napilapért folyó versenybe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.