Sarkozy lehazugozta Netanjahut

– Nem bírok ránézni, egy hazug – mondta Nicolas Sarkozy franciául. – Lehet, hogy felfordul tőle a gyomrod, de nekem minden nap meg kell vele birkóznom – válaszolta Barack Obama.

A G20-csúcs alatt folytatott magánbeszélgetés megütötte néhány újságíró fülét, ám napokon át ültek a történteken, nehogy kínos helyzetbe hozzák a francia elnököt. A szöveget később mégis nyilvánosságra hozta egy francia weboldal, az Arret sur Images. A két elnök megjegyzéseit azok az újságírók hallhatták, akik egy sajtótájékoztatón még azelőtt bekapcsolták fülhallgatóikat hogy erre a szervezők engedélyt adtak volna.

A francia Le Monde napilap pontos idézetek nélkül tálalta a történetet, az izraeli lapok azonban nem tanúsítottak önmegtartóztatást, és a beszélgetés teljes szövegét lehozták. Amikor a rövid párbeszéd elhangzott, Obama egyébként éppen felelősségre vonta Sarkozyt, amiért Franciaország az ENSZ kulturális szervezetében, az UNESCO-ban megszavazta a palesztinok teljes jogú tagságát, annak ellenére, hogy Washington élénken lobbizott ez ellen. Az Egyesült Államok Palesztina felvétele után forrásmegvonással büntette az UNESCO-t: a szervezet költségvetésének 22 százalékát, mintegy 80 millió dollárt veszített el a palesztin tagfelvételi kérelem jóváhagyása miatt.

A kis közjáték - jegyzi meg a BBC - nagyfokú bizalomhiányt jelez a Nyugaton az izraeli vezetéssel, és persze főleg Netanjahuval szemben, aminek még az egész Közel-Keletre nézve messzeható következményei lehetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.