Sarkozy keményen beszólt Cameronnak

„Most veszített el egy kitűnő lehetőséget arra, hogy befogja a száját” – kapta meg a brit miniszterelnök, amikor az eurózónán kívüli tagországoknak is beleszólási jogot kért pénzügyi a stabilitási alap és a görög válságkezelés kérdéseibe.

Ami azt illeti, kemény hét elé néz David Cameron brit miniszterelnök. Nem ígér túl sok jót legalábbis, hogy mielőtt hétfőn a londoni parlament alsóháza arról szavaz, tartsanak-e a britek népszavazást az EU-tagságról, előestéjén még egy kemény, személyeskedésekbe torkolló vitába keveredett Nicolas Sarkozy francia elnökkel. Az Élysée-palota ura ugyanis éppen a brüsszeli EU-csúcsra időzítette kirohanását az ellen, amit Cameron és a többi brit miniszter kioktató, tudálékos hangnemének vél olyan ügyekben, amelyekhez alig van közük.

„Most veszített el egy kitűnő lehetőséget arra, hogy befogja a száját. Elég volt abból, hogy kritizál és megmondja, mit tegyünk. Ön egyre csak azt hajtogatja, mennyire utálja az eurót, aztán meg beállít, és beleszól a mi találkozónkba” – reagált leplezetlen ingerültséggel Sarkozy, miután a brit kormányfő amellett érvelt, hogy az Európai Pénzügyi Stabilitási Alap (EFSF) bővítésébe ne csak az eurózóna országai, hanem mind a 27 tagállam beleszólhasson.

Hogy Cameron mit válaszolt Sarkozy vádjaira, arról a Guardian fültanúkra hivatkozva csak annyit írt, hogy a brit kormányfő kitartott álláspontja mellett, mondván, az elfogadásra váró döntések messzemenő következményekkel járnak az eurózónán kívüli tagországokra, és az ő érdekeiket is védeni kell. A két politikus röpke kétórás veszekedése miatt – amelyet az ülésen elnöklő Donald Tusk lengyel kormányfő „viharos” megbeszélésként aposztrofált – késett a zárónyilatkozat elfogadása is.

A vasárnapi csúcson érdemi döntés nem született. Amíg Sarkozy biztosította, hogy a három pillérből álló intézkedéscsomagról – amely a bankok feltőkésítéséről, az EFSF 440 milliárdos keretének kibővítéséről és a görög adósságválság rendezéséről szól – szerdán az 17 eurózóna-tagország csúcsán mondják ki a végső szót, Cameron annyit azért elért, hogy a zárónyilatkozatban szerepeljen, hogy az egységes piacot és egyenlő eséyeket biztosító szabályok semmilyen körülmények között ne sérüljenek. A brit kormányfő elhessegette a vitával kapcsolatos újságírói kérdéseket, csak annyit mondott, a fontos az, hogy a piac visszanyerje a bizalmat az euróban.

A brüsszeli pengváltás Sarkozyvel enyhén szólva baljós előjel Cameronnak ahhoz, ami hétfőn Londonban vár rá. A brit parlament alsóháza ugyanis ma szavaz arról, hogy népszavazásra bocsássa-e az ország EU-tagságára vonatkozó kérdést. Ha a referendum átmegy a parlamenten – ami nem valószínű –, a britek három lehetőség közül választhatnának: akarják-e hogy országuk kilépjen az EU-ból, újratárgyalják-e tagságot, vagy maradjon minden úgy, ahogy van. Bár a népszavazási indítvány bukásra van ítélve, mert az ellenzéki Munkáspárt és a koalíciós partner liberálisok seem szavazzák meg, Cameron számára kellemetlen perceket szerezhetnek azok a tory párttársak, akiket egyre inkább az euroszkepticizmus felé sodor a kontinens gazdasági-politikai gyengesége. A brit lapok arról írnak, ez a legnagyobb lázadás, amely a brit kormányfőnek eddigi hivatali ideje alatt le kell törnie.

Sarkozy figyelmeztette Cameront (a kép szeptember elején készült Párizsban)
France's President Nicolas Sarkozy (R) welcomes Britain's Prime Minister David Cameron prior to the opening of the "Friends of Libya" conference at the Elysee Palace in Paris, September 1, 2011. Friends of Libya conference is expected to have 50 delegations attending to discuss the future of the country and offer some concrete aid to the transitional council. REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.