"Akinek nem tetszik a szabadság, az pakolhat!" – mondta a muszlim polgármester

Felfoghatatlan, hogy a szabadság ellen fordultok. De ha nem tetszik a szabadság, akkor az isten szerelmére, fogjátok a táskáitokat, és menjetek” – mondta a Newshour című műsor élő adásában a Marokkóból bevándorolt Ahmed Aboutaleb.

A marokkói születésű muzulmán Aboutaleb 2008 óta Rotterdam polgármestere. A múlt héten Franciaországban történt terrorcselekmények után arról beszélt a Newshour című műsor élő adásában, hogy azok a muszlimok, akiknek nem tetszik a szabadság, jobban tennék, ha elmennének.

„Felfoghatatlan, hogy a szabadság ellen fordultok. De ha nem tetszik nektek a szabadság, akkor az isten szerelmére, fogjátok a táskátokat, és menjetek. Ha nem érzitek itt jól magatokat, mert olyan humoristák írják az újságokat, akiket nem szerettek, akkor nem tudok mást mondani, mint hogy menjetek a picsába. Ez az egész annyira ostoba, annyira felfoghatatlan. Tűnjetek el Hollandiából, ha nem találjátok itt a helyeteket. Az összes jó szándékú muszlimot kinézik itt most miattatok ” – mondta.

Aboutaleb 1976-ban született Marokkóban, apja imám volt. 15 éves korában költözött Hollandiába édesanyjával és testvéreivel, egy darabig újságíróként, majd köztisztviselőként dolgozott, aztán a szociális ügyekért felelős államtitkár lett 2008 októberéig, amikor is megválasztották Rotterdam első emberének. Ő az első olyan holland polgármester, aki muszlim bevándorlóként érkezett az országba. 

Boris Johnson, London polgármestere hősnek nevezte Aboutalebet, és üdvözölte az éles kritikát. „Ez Voltaire Felvilágosodásának hangja” – jegyezte meg a Daily Telegraph-ban. „Ha ezzel megnyerjük a fiatalok gondolkodásáért zajló küzdelmet, akkor ez az a hang, amit hallanunk kell – és mindenekelőtt egy muszlim hangja kell, hogy legyen” – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.