Románia kártérítést követel a Volkswagentől

Románia legalább 30 millió euró kártérítést követel a német Volkswagen gépkocsigyártótól, amiért 105 ezer, Romániában eladott gépkocsija a hivatalos értéknél nagyobb mértékben szennyezte a környezetet – jelentette ki csütörtökön Gratiela Gavrilescu román környezetvédelmi miniszter.
A tárcavezető elmondta, hogy a 30 millió euró becslésen alapul, amit a gyártótól származó hivatalos információk hiányában egyelőre úgy számoltak ki, hogy feltételezték, az Euro-5-ös dízelmotorral felszerelt járművek valójában Euro-4-esek. Ez utóbbi motorral felszerelt járművek után ugyanis magasabb környezetszennyezési adót kellene fizetni. A román minisztérium az ebből származó különbözetet összesítve becsülte fel a kárt.

Amennyiben a gyártó adataiból kiderül, hogy Euro-3-as motorral felszerelt járművek is kerültek Romániába, akkor a kár nagyobb lesz – magyarázta a miniszter, akit a Mediafax román hírügynökség idézett.

A miniszter szerint Románia csak úgy hajthatja be ezt az összeget, ha bírósághoz fordul, és bepereli a német gyártót.

A tárcavezető ismét leszögezte, a 105 ezer gépkocsi tulajdonosának nem kell tartania attól, hogy velük fizettetik meg a különbözetet, mert ők jóhiszemű vásárlók voltak, és nem hibásak.

Romániában október elején felfüggesztették a VW-csoport Euro-5-ös 1,2, 1,6 és 2 literes hengerűrtartalmú dízelmotorral felszerelt járműveinek törzskönyvezését, miután 105 ezer olyan, a VW-csoport által gyártott dízelmotoros járművet adtak el, amelyekbe a gyártó beszerelte a károsanyag-kibocsátási teszteket megtévesztő szoftvert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.