Miniszterelnök nagyon rosszkor, nagyon rossz helyen

Értelmetlennek nevezte Robert Fico az Oroszország elleni uniós gazdasági szankciókat Moszkvában, ahova kedden egynapos villámlátogatásra érkezett. Az útra néhány órával azután kerített sort, hogy a Kreml nyilvánosságra hozta az Oroszországból kitiltott európai politikusok listáját.

„Szlovákia uniós tagországként támogatja az Ukrajnával kapcsolatos közös álláspontot, ugyanakkor szuverén országként ragaszkodunk ahhoz a jogunkhoz, hogy nemzeti érdekeinket is érvényesíthessük. Ha teljesülnek a minszki egyezményben foglalt feltételek, akkor véget kell vetni a gazdasági tilalmaknak” – hangsúlyozta Robert Fico moszkvai szlovák tudósítók tájékoztatása szerint.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök és Robert Fico kedden Moszkvában. Beteges tájékozatlanság?
RIA Novosti / Reuters

A szlovák kormányfő találkozott Vlagyimir Putyin elnökkel is, akivel egybehangzóan azt állította, hogy a büntetőintézkedések nemcsak Oroszországnak, hanem az uniós tagországoknak és egész Európának ártanak. Hangsúlyozta azt is, hogy semmiféle vitás kérdések nem terhelik az orosz-szlovák politikai kapcsolatokat.

A szlovák kormányfő még Moszkvából felhívta Petro Porosenko ukrán államfőt, akinek azt bizonygatta, hogy Szlovákia semmiképpen sem bontja meg az uniós egységet, ezért továbbra is tiszteletben tartja az elrendelt és még érvényes szankciókat, továbbra is szállítja a földgázt Kijevnek.

Eduard Kukan a látogatás kapcsán leszögezte: „Robert Fico moszkvai látogatása az Európa térképén való beteges tájékozatlanság jegyeit viseli magán. Rosszkor, rossz irányba indult, amivel ismét aláásta Szlovákia nemzetközi tekintélyét és az uniós egységet szem előtt tartó megbízhatóságát” – így az EP-képviselő, a pozsonyi diplomácia volt vezetője.

Lapunk megkeresésére Grigorij Meszezsnyikov kifejtette: „A szlovák miniszterelnök még azután sem mondta le a korábban tervezett látogatását, hogy alig néhány órával korábban hozta nyilvánosságra a Kreml azt a listát, amelyen azok az uniós politikusok szerepelnek, akik nem utazhatnak Oroszországba. Mivel Robert Fico ugyanarról a problémakörről merőben másként nyilatkozik Moszkvában, Kijevben vagy Brüsszelben, a legfőbb ideje lenne tisztáznia, mikor beszél őszintén” – mutatott rá a neves szlovák politológus, a Közügyek Intézetének (IVO) elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.