Novák Előd mumusáról közölt riportot a BBC

„A baba, amely megosztotta a nemzetet" címmel közölt hétfőn riportot a brit média. A cikkben először szólaltak meg az idei év első babájaként született Rácz Péter Rikárdó szülei.

A január elsején született első csecsemő azért vált beszédtémává, mert Novák Előd jobbikos parlamenti képviselő Rikárdó születése kapcsán saját családjáról egy fotót posztolt közösségi oldalára, és azt írta: "azért szaporodik a magyar is néhol." A politikus kijelentései miatt tüntetést is tartottak Budapesten, és parlamenti mandátumának elvételét kérték. 

BBC riportja megjegyzi, hogy mivel a január elsején született fiú családja roma, ezért a rasszizmusról szóló országos vita középpontjába kerültek.

Nick Thorpe, a cikk írója Makón látogatta meg a családot. Az újságíró megjegyzi, hogy a városban a méltán elismert roma hegedűművész, Fátyol Mihály bronzszobra is megtalálható.

A szerző szerint Rikárdó születése tükröt tartott a magyar rasszisták és antirasszisták elé egyaránt. Thorpe az írja, a kisfiú mindössze néhány naposan Magyarország leghíresebb romájává vált.

Az újságíró találkozott Rikárdó anyukájával, Szilviával és apukájával, Péterrel. A család először nyilatkozott a médiának a kisfiú megszületése óta. Korábban minden szerepléstől elzárkóztak. Az apa elmeséli, hogy ők az egyetlen roma család, akik Makó szélén laknak. A férfi elmondása szerint mindenkivel jól kijönnek, és korábban sosem tapasztaltak semmi negatívat, vagy bármilyen rasszista megnyilvánulást az emberek részéről.

Rácz Péter most szerez vezetői engedélyt traktorra és kombájnra, két lánya pedig óvodába jár. A férfi azt magyarázta a BBC-nek, hogy szeretne nyugodt családi életet élni, a média figyelme nélkül. Meleg étel otthon, mikor hazajövök munkából, és a családom körülöttem – jegyzi meg Péter.

Szilvia szerint az embereket nem kellene megbélyegezni már a születésük pillanatában. – Amikor a fiam 18 éves lesz, dönthet úgy, hogy romaként azonosítja magát vagy nem. Az nem az ő hibája, hogy néhány perccel éjfél után jött a világra. Lehet, hogy rasszizmus volt Magyarországon ez előtt, de mi nem éreztük. Szeretünk ebben a városban élni. Mindenki kedves velünk. Most a kisbabám ad erőt, hogy túl legyünk ezen – mondta Rikárdó édesanyja.

Az apa szerint egyedül csak bőrszínük különbözteti meg őket a többi embertől. Egyébként ugyanaz a szívünk, vérünk és lelkünk van – tette hozzá. Rikárdó édesapja közölte, ha fia nagy lesz, óvodába és iskolába megy, ezután pedig szakmát tanul, akárcsak bármelyik gyerek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.