Elzavarnák Novák Elődöt

Tüntetést tartottak a Jobbik központi irodájánál: van, aki nem elégedne meg azzal, ha Novák Elődöt megfosztanák parlamenti mandátumától, a párt betiltását szeretné elérni. Napok óta gyűrűzik a botrány a Rikárdó-ügy körül, de a Jobbik roma politikusa még nem hallott róla.

Január elsején reggel az ország nagy része még a szilveszteri buli fáradalmait igyekezett kiheverni, nem így Novák Előd. A Jobbik alelnöke Facebook-oldalán arra a hírre reagált, hogy a makói kórházban világra jött Rácz Péter Rikárdó, az év első újszülöttje. „A magyarság nemcsak vészesen fogy, de lassan kisebbség leszünk saját hazánkban. Vajon mikor fogják megváltoztatni Magyarország nevét, ha ez így folytatódik?” – indította az új évet Novák.

Akik megmozdultak: demonstráció a Jobbik irodájánál
Akik megmozdultak: demonstráció a Jobbik irodájánál
Teknős Miklós / Népszabadság

Néhány órával később kitett egy fotót. A felvételen Novák feleségével, a szintén jobbikos Dúró Dórával és három kisgyerekükkel mosolyog. Hozzá a viccesnek szánt szöveg: „Rikárdó mellett azért persze szaporodik a magyar is néhol, pl. a mi családunkban is többen vagyunk, mint négy éve”.

A rasszistának tartott megnyilvánulások ellen baloldali pártok is tiltakoztak. A szocialisták levelet írtak Orbán Viktor kormányfőnek, a Jobbiktól pedig azt követelték, hívja vissza a „vállalhatatlan kijelentéseket megfogalmazó” Novák Elődöt a parlament népjóléti bizottságából. (Novák korábban már jelezte, hogy „önmegtartóztatásul” lemond a bizottság alelnöki posztjáról, a külön javadalmazással nem járó népesedéspolitikai albizottság elnöki tisztségét viszont megtartja.) A Demokratikus Koalíció politikusai a Facebookon szolidaritásból felvették a Rikárdó nevet.

Megszólalt Lázár János is. Egyetlen gyereket sem lehet megbélyegezni, szülessen bár a Rózsadombra vagy Makóra, palotába vagy putriba – mondta a miniszter a Makohirado.hu-nak, elítélve a kirekesztést. Minden magyar gyereknek vele született joga, hogy a sorsát a tehetsége és a szorgalma alakítsa, ne pedig előítéletek vagy öröklött körülmények. „Az állam dolga pedig az, hogy a gazemberekkel szemben megvédje a gyerekeinket. Minden gyereket” – hangsúlyozta Lázár.

„Képtelenek vagyunk feldolgozni, hogy pici babánkat minden ok nélkül bántják” – írta közleményében Rácz Péter, az édesapa, aki bocsánatkérésre szólította fel Novákot. A jobbikos politikus ellenben úgy vélte, az édesapa tartozik neki bocsánatkéréssel: elvégre ő nem tett gyűlöletkeltő kijelentést.

Egészen máshogy gondolják azok a tüntetők, akik Novák Előd és a Jobbik ellen tiltakoztak a párt Villányi úti irodájánál. A Tolerancia Facebook-csoport által meghirdetett flashmobon mintegy nyolcvan–száz demonstráló vett részt, közöttük több baloldali politikus: az MSZP-s Lendvai Ildikó és Teleki László, a DK-s Varju László.

Zoltai Andrea, az egyik szervező elmondta, hogy uszítás és gyűlöletkeltés miatt feljelentést tett a rendőrségen Novák ellen. Többekhez hasonlóan náci pártnak minősítette a Jobbikot. Felszólalásában Joka Daróczi János azt követelte, hogy fosszák meg parlamenti mandátumától a jobbikos képviselőt. Ennek érdekében aláírásgyűjtés indult. Hell István a legfőbb ügyészhez fordul, szerinte a Jobbikot törölni kell a pártok sorából.

Szerda délelőtt felhívtuk a paksi Bogdán Ferencet, aki az önkormányzati választáson romaként a Jobbik színeiben indult. A családi gazdaságban dolgozó férfi lapunktól értesült a botrányról. Bogdán közölte: senki nem tehet arról, hogy megszületett, ahogyan arról sem, hogy romának született. Az, hogy ki mit mond erről, már az ő felelőssége, és vállalnia kell a következményeket: akár jobbikos, akár nem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.