Részegen randalírozott a repülőtéren az Iszlám Állam hóhéra

A Jihadi Jiohnként ismert Mohammed Emwazit hat évvel ezelőtt kiutasították Tanzániából az incidens miatt.

2009-ben részegen randalírozott a Dar es-Salaam-i repülőtéren Mohammed Emwazi, a szunnita szélsőséges Iszlám Állam nyugati túszok lefejezéséről hírhedt terroristája – derítette ki a BBC. A brit közszolgálati adónak az egyik tanzániai rendőrt sikerült megszólaltatnia, aki jelen volt az incidensnél. Az ő elmondása szerint Emwazi két társával egy szafari miatt, diákként szeretett volna a kelet-afrikai országba jutni. Egy amszterdami repülőgépről szálltak le, amikor kiderült, hogy Emwazi nagyon részeg, hangoskodni kezdett, és sértegette a körülötte lévőket.

Emiatt a randalírozás miatt Emwazi néhány órás elzárást kapott, majd miután kijózanodott a repülőtéri cellában, kiutasították az országból.

Ahogy őt, a két társát is őrizetbe vették, amiért nem akartak visszatérni Amszterdamba. A két fiatalt, Ally Adorust és Marcel Schrodelt Mohammedhez hasonlóan kiutasították az országból. Adorus terrorizmus vádja miatt épp börtönbüntetését tölti Etiópiában, Schrodel pedig a német titkosszolgálatok megfigyelése alatt áll.

A történet pikantériája, hogy Emwazi később azt vallotta, hogy a Dar es-Salaam-i repülőtéren azért tartóztatták fel és vették őrizetbe, mert úgy vélték, hogy az al-Kaida szomáli leányvállalatához, az al-Shabaab terrorszervezethez akar csatlakozni. A tanzániai hatóságok ezt korábban már cáfolták.

Emwazi egyébként már a középiskolai tanulmányai alatt sem tudta fékezni indulatait. Többször összeverekedett társaival, ezért a tanárai indulatkezelő terápiára küldték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.