Repkednek a politikusi adóbevallások

Dominóként dőlnek el és adják meg magukat azok a brit politikusok, akik David Cameron kormányfő példáját követve sorra hozzák nyilvánosságra adóbevallásaikat. Az offshore-botrányba keveredett miniszterelnök hétfőn fokozta a szavazók bizalmának visszaszerzésére indított hadjáratát.

Precedensértékű lépésével valósággal sarokba szorította George Osborne pénzügyminisztert David Cameron brit kormányfő, a gazdasági tárca vezetőjén ugyanis egyre nagyobb a nyomás, hogy a miniszterelnökhöz hasonlóan hozza nyilvánosságra az adóbevallását. Az Osborne-hoz közeli források hétfőn úgy próbálták meg elcsitítani a „követelőző" hangokat, hogy biztosították a sajtó munkatársait: Osborne-nak „soha nem voltak offshore-ügyei". Ez azonban aligha lesz elég.

David Cameron vasárnap közzétette az elmúlt hat évben benyújtott adóbevallását, és ezzel kiengedte a szellemet a palackból. A BBC politikai szakértője szerint több vezető politikus, köztük a pénzügyminiszter is hamarosan beadja a derekát. Jeremy Corbyn munkáspárti vezető szintén sürgette a kormánytagokat és a parlamenti képviselőket, hogy kövessék a példát.

Nicola Sturgeon skót kormányfő és a Skót Nemzeti Párt vezető politikusai már hétfőn nyilvánosságra hozták adóbevallásukat, akadnak azonban – például az EU-és bevándorlás ellenes UKIP vezetője –, akik személyes ügynek tekintik az adózást, és hallani sem akarnak róla. A Downing Street hangsúlyozta, hogy a kormánytagok maguk dönthetik el, nyilvánosságra hozzák-e az adóbevallásukat.

David Cameron vasárnap a Panama-iratok nyomán keletkezett tüzet próbálta meg oltani, amit hétfőn is folytatott. Az elhunyt apja offshore-érdekeltségei miatt kereszttűzbe került kormányfő a parlamentben megígérte, hogy kormánya keményen lecsap azokra a vállalatokra, amelyek nem lépnek fel azon munkatársaik ellen, akik segítik az ügyfeleiket az adóelkerülésben.

„Ez a kormány bármely más kormánynál többet tett a korrupció elleni harcért, de a jövőben még ennél is többet fog" – hangsúlyozta Cameron, aki aligha ússza meg ennyivel, a Munkáspárt ugyanis válaszokat követel a kormányfőtől és vizsgálatot szorgalmaz a Panama-ügy miatt. A legfőbb kérdés: ha Cameron olyan etikusan intézte a pénzügyeit, mint azt állítja, akkor miért mentette ki a család a pénzt egy adóparadicsomba.

A miniszterelnök feje ráadásul egy új ügy miatt is fájhat: apja, Ian Cameron halála után az anyja két részletben 200 ezer font „ajándékot" utalt a számlájára. Sokak szerint az örökösödési adó megfizetését próbálták meg így elkerülni, miután Cameron hivatalosan 300 ezer fontot örökölt apja halála után.

Megszólalt Putyin csellista barátja

Adományokból tett szert kisebb vagyonra, amelyből hangszereket vásárolt fiatal művészeknek – ezt állította Vlagyimir Putyin csellista barátja, aki először nyilatkozott azóta, hogy az offshore-botrány egyik főszereplőjévé vált. Szergej Roldugin nevéhez egy egész offshore-birodalom kötődik, amelyen keresztül dollármilliárdokat mozgattak titkos számlákon az elnökhöz közel állónak tartott, milliárdos orosz üzletemberek. Az orosz állami televíziónak nyilatkozó művész azt állította, hogy nincs mesébe illő vagyona, és tagadta, hogy az orosz elnök pénzét őrzi. „Gazdag ember vagyok. Úszom Oroszország tehetségében" – mondta Roldugin.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.