galéria megtekintése

Ezt lehet tudni Putyin csendestársáról

0 komment

NOL

„Amikor Moszkvában adtam koncertet, mindig őrség állt a színfalak mögött, hogy senki se jöjjön oda hozzám és ne zaklassanak kérésekkel. Zenész vagyok, nem akarom és nem is tudom Vologyát arra kérni, hogy segítsen valakinek például rádióállomást nyitni. Mit nem ajánlanak nekem ilyen szolgálatért! Repülőgépeket ajánlanak. De hiába!" – Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legközelebbi barátja, Szergej Roldugin gordonkaművész mesélt így az államfőhöz fűződő barátságának „hozadékáról" két éve a Vecsernyij Kazany című tatár lapnak adott interjújában.

Roldugin az elmúlt napokig valóban elsősorban művészként volt ismert, a Mossack Fonseca panamai jogi cégtől kiszivárgott dokumentumok azonban arról tanúskodnak, hogy a nevéhez kötődik egy egész offshore-birodalom, amelyen keresztül

dollármilliárdokat mozgattak titkos számlákon az elnökhöz közel állónak tartott, milliárdos orosz üzletemberek.

 

Putyinhoz fűződő, immár negyvenéves barátságát a bátyjának köszönheti az ugyancsak leningrádi Roldugin. Fivére tanult ugyanis együtt a későbbi elnökkel a KGB-főiskolán, és ő mutatta be őket egymásnak. Azután is tartották a kapcsolatot, hogy a zenészt behívták katonának. Mint ugyancsak egy interjúban elmesélte, amikor egyszer Putyin meglátogatta, a kerítésen keresztül megszökött a laktanyából, és együtt autóztak Leningrádban barátja Zaporozsecén, amelynek lyukas volt a kipufogódobja.

Egyes hírek szerint Roldugin mutatta be egymásnak Putyint és azóta már elvált feleségét, Ljudmilát, ő a házaspár első lányának, Másának a keresztapja, és talán ő az egyetlen, aki máig nyilvánosan is csak becézve, Vologyaként vagy Vovaként emlegeti az államfőt. Pedig arról is beszélt már, hogy amikor Putyin a leningrádi, majd később szentpétervári polgármesteri hivatalban dolgozott, csökkent a kapcsolatuk intenzitása.

Roldugin karrierje azonban arról tanúskodik, hogy a barátság mindvégig élő maradt. A zenész 1975-ben végezte el a leningrádi konzervatóriumot, a Sosztakovicsról elnevezett leningrádi filharmónia szimfonikus zenekarának a tagja lett, sokat vendégszerepelt külföldön, például Japánban. Ebben az időben több pénze volt, mint Putyinnak, akinek gyakran hozott a kiküldetéseiből kisebb ajándékokat – idézte fel az akkori éveket. 1980-ban bronzérmet nyert a Prágai tavasz nemzetközi csellóversenyen, 1984-től 2003-ig a Mariinszkij Színház szólistája, a gordonkások koncertmestere volt. 2002-ben a szentpétervári konzervatórium rektorhelyettese, majd egy évvel később a rektora lett, de 2004-ben leköszönt e tisztségről, mondván: nem tudja összeegyeztetni a művészetet és az adminisztratív munkát. Ebben az évben debütált karmesterként is.

Aztán 2005-ben azzal az ötlettel állt elő, hogy hozzák létre szülővárosukban a Zene Házát, és az elképzelés megtetszett Putyinnak. Alekszej Alekszandrovics nagyhercegnek a Mojka folyó partján álló egykori palotáját jelölték ki erre a célra, és a rekonstrukcióra 800 millió rubelt adott egy jótékonysági alapítvány. Az intézmény megnyitóján 2008-ban Putyin is részt vett. A Zene Házának, amelynek művészeti vezetője máig Roldugin, komoly szponzorai akadtak. A Rosszija Bank ösztöndíjakat, a Gazprom zongorákat, mások mesterhegedűket adtak – mondta másfél éve, de arról nem beszélt, hogy neki is vannak komoly üzleti érdekeltségei.

Szergej Roldugin (balra), Vlagyimir Putyin és Dimitrij Medvegyev
Szergej Roldugin (balra), Vlagyimir Putyin és Dimitrij Medvegyev
Dmitrij Astakhov / Reuters

Eddig azt lehetett tudni róla, hogy 3,2 százalékos tulajdonosa a nyugaton „Putyin házi bankjának” tartott Rosszija Banknak, amely az ugyancsak az államfő barátjának tartott Jurij Kovalcsukhoz és vejének apjához, Nyikolaj Samalovhoz köthető. – Sok éve vett néhányat egy Putyin barátai által vezetett bank részvényeiből – magyarázta 2014-ben a The New York Times újságíróinak, akik akkor 350 millió dollárra taksálták a papírok értékét. Az RBK orosz gazdasági hírügynökség becslése szerint ma 550 millió rubelt, jóval több, mint kétmilliárd forintot ér ez a csomag. A bank, amely felkerült az ukrajnai válság nyomán elrendelt nyugati szankciós listára, 2014-ben 18 millió rubeles, a mai, megzuhant árfolyamon számítva is 72 millió forintos osztalékot fizetett papírjai után a zenész-üzletembernek.

De voltak más vállalkozásai is Rolduginnak. Partnerével, Vlagyiszlav Kopilovval közös, Priboj nevű cégük például a Vedomosztyi orosz üzleti napilap összegzése szerint egy háromszintes bankett-termet üzemeltetett, és egy alapítványon keresztül csaknem 11 százalékos tulajdonhányadot szerzett a Zenit szentpétervári futballklubban. Egy másik cégük, a Volna Szentpétervár környékének csaknem minden fontos médiavállalkozásában részesedést vásárolt, majd nagyobb társaságoknak adta el azokat.

Arra vasárnap este, a Mossack Fonseca kiszivárogtatásainak nyilvánosságra kerülése után derült fény, hogy mindez

csak a jéghegy csúcsa.

Ezek szerint Putyin csendestársa offshore cégeken keresztül birtokolja a Video International televíziós reklámokkal kereskedő társaság ötödét, az RBK összefoglalója azt írja, hogy részvénycsomagja van a teherautókat gyártó KamAZ-ban és a Ladákat kibocsátó AvtoVAZ-ban, 2012-ben pedig egy hozzá köthető offshore cég  lett a tulajdonosa annak a Szentpétervár közelében fekvő területnek, amelyen az Igora nevű elegáns síparadicsom működik. Az üdülőhely kialakításába a Rosszija Bank és hozzá köthető cégek fektettek be, a megnyitóján, 2006-ban ott volt Putyin, sőt állítólag az államfő fiatalabbik lánya, Katyerina és az azóta milliárdossá vált üzletember Kirill Samalov esküvőjét is itt tartották.      

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.