Rendszeresíti a tárgyalásokat Netanjahu és Abbász

Szeptember közepén ismét találkozik Mahmúd Abbász palesztin elnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő. Ezután kéthetente rendszeres tárgyalásokra ülnek össze - jelentette be csütörtökön az amerikai elnök különmegbízottja.

A szeptember 14-15-i találkozó a közel-keleti térségben lesz, és részt vesz rajta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is - mondta a tudósítóknak George Mitchell, aki közvetítőként oroszlánrészt vállalt a tárgyalások tető alá hozásában. Nabil Saat, a palesztin Fatah mozgalom magas rangú tisztségviselője egy másik helyszínen, de ugyancsak Washingtonban úgy nyilatkozott, hogy a következő megbeszélés helyszíne az egyiptomi Sarm-es-Sejk lesz.

Mitchell szerint a csütörtöki találkozón jóhiszeműség és a szándékok komolysága érződött. A felek ugyanakkor abban is egyetértettek , hogy a tárgyalások rendkívül kényesek, ezért azokkal kapcsolatban csak kevés információt hoznak nyilvánosságra. A felek megegyeztek, hogy elsőként egy olyan "keretegyezményben" kell megállapodniuk, amelyben meghatározzák azokat a kérdéseket, amelyekben kompromisszumot kell kötniük az egy éven belül megkötendő, végleges megállapodásig.

Mitchell nem válaszolt az azt firtató kérdésre, hogy a két vezető érintette-e a ciszjordániai zsidó telepek ügyét. Saath azonban kijelentette:"Az elnök világosan megmondta neki (Netanjahunak), hogy ha nem állnak le a telepek építésével, nem tudjuk folytatni a tárgyalásokat".

Az építkezések ügyében Netanjahu által meghirdetett, tíz hónapos moratórium szeptember 26-án jár le. Szakértők szerint a tárgyalások kudarcba fulladnak, ha az izraeli miniszterelnök nem hosszabbítja meg a tilalmat. 

A tárgyalások nyilvános nyitószakaszában Netanjahu felvetette, hogy a palesztinok "a zsidó nép nemzetállamaként" ismerjék el Izraelt, Abbász pedig akkor is sürgette a zsidó telepek építésének befagyasztását a megszállt területeken és a Gázai-övezet blokádjának feloldását.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök szerdán, a The New York Times által közölt írásában ajánlotta fel nyilvánosan, hogy miként korábban, most is kész házigazdája lenni az izraeli-palesztin tárgyalásoknak.

Abbász és Netanjahu a munkavacsorán. Kettejüktől függ
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.