Rendőrkocsihoz bilincselve vonszolták a taxist

A Dél-Afrikában élő mozambiki férfinak annyi bűne volt, hogy autójával elzárta az utat a forgalom elől. Belehalt a sérüléseibe.

A dél-afrikai Daveytonban nyolc rendőrt felfüggesztettek és letartóztattak azután, hogy kiderült, kilométereken át a kocsijukhoz bilincselve vonszoltak egy taxist. A 27 éves áldozat, a mozambiki Mido Macia minden bűne az volt, hogy sikerült rosszul parkolnia, és a kocsija akadályozta a forgalmat az egyik úton. Maciát kilométereken át, a rendőrőrsig vonszolták így, ami elég volt ahhoz is, hogy a kivégzéssel felérő brutális húzásról egy járókelő videofelvételeket készítsen. A botrány azután tört ki, hogy felvételeket kedden az egyik televízió-csatorna bemutatta.

Macia a rendőrőrsön belehalt a sérüléseibe, hatósági vizsgálat viszont csak azután indult, hogy a megkínzatásáról készített felvételeket levetítették, a felháborodás pedig az utcákra vitte az embereket: Daveytonban pénteken több tucatnyian tüntettek a rendőri brutalitás ellen az őrs előtt.

A videó egyébként kedd óta futótűzként terjed a dél-afrikai internetezők körében, a felhördülés nyomán a rendőri és a politikai vezetés versengve állt a nyilvánosság elé bocsánatot kérni és megtorlást ígérni a túlkapásért. „Nyilvánvaló, hogy Macia jogait a lehető legszélsőségesebb módon megsértették. Csak undorral fogadhatjuk, hogy ilyesmire azok vetemedtek, akik elvileg szolgálni és védeni esküsznek fel” – hangzott az országos rendőr-főkapitányság közleménye, Jacob Zuma elnök a „borzasztó” jelzővel minősítette a történteket.

Rendőrségi visszaélésre vagy malőrre nem ez az első példa Dél-Afrikában. Tavaly augusztusban Marikana mellett 34 platinabányász halt meg, amikor a kivezényelt rendőrök apartheidet idéző sortüzet nyitottak rájuk, és alig több mint egy hete derült ki, hogy az Oscar Pistorius gyilkossági ügyével eredetileg megbízott detektív hétszeres emberölési kísérlet miatt maga is felelősségre vonásra vár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.