Rendőrgolyó végzett az egyik ausztrál tússzal

Az egyik tússzal a rendőrök végeztek december 15-én Sydneyben, amikor egy iráni származású önjelölt imám 18 embert túszul ejtett.

Amint arról beszámoltunk, december 15-én túszdráma alakult ki Sydneyben. Man Haron Monis helyi idő szerint fél 9 körül tért be a Lindt kávézóba, csokoládés süteményt és teát rendelt, majd kérte, hadd beszélhessen a hely vezetőjével, Tori Johnsonnal. „Ez egy támadás. Bombám van” - mondta, majd bezáratta az ajtót és az ablakokat a személyzettel, és telefonon keresztül értesítette a hatóságokat, hogy Ausztráliát megtámadta az Iszlám Állam, ő maga pedig Sydney több forgalmas pontján távirányítású bombát helyezett el. Utóbb kiderült, hogy ez pusztán fenyegetőzés volt.

Öt túsznak sikerült megszöknie, és nem sokkal ezután a férfi végzett Johnsonnal. A csütörtökön indított vizsgálatban részt vevő Jeremy Gormly elmondása szerint szabályos kivégzés történt. Monis térdre kényszerítette a kávézó vezetőjét, majd hátulról fejbe lőtte.

A második túsz, a 38 éves Katrina Dawson a mentőakció során vesztette életét. 17 órával a túszejtés megkezdése után rohamrendőrök hatoltak be az ausztrál nagyváros központjában álló épületbe. Ekkor találta el a nőt egy rendőr lövedéke vagy annak darabjai - derült ki a történtek körülményeit feltáró vizsgálatból.

„Nem részletezem a sérüléseket, elég annyi, hogy komoly vérveszteséghez és eszméletvesztés után gyors halálhoz vezetett” – idézi a BBC Jeremy Gormlyt.

A rendőrök a  roham során végeztek a túszejtővel is, Monis a helyszínen meghalt.

A vizsgálat azt próbálta feltárni, megelőzhető lett-e volna a két túsz halála, és hogy helyes volt-e terrorista merényletnek minősíteni a túszejtést. A meghallgatást elnapolták, és egyelőre nem tűzték ki következő időpontot sem. A vizsgálat során az összes túsz vallomását meg fogják hallgatni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.